Vláda představila nové reformy školometsky. Hlavně ale musí lépe vysvětlovat jejich nutnost, žádá politoložka Shavit

12. květen 2023

Vláda Petra Fialy (ODS) na dvouhodinové tiskové konferenci představila reformu veřejných financí a důchodů. Ukázala, že umí přesvědčivě komunikovat i tak nepopulární opatření jako škrty a zvyšování daní? Vládní mluvčí věří, že ti, kteří vládu volili, také reformy přijmou. Politoložka Anna Shavit upozorňuje, že popularita vlády, která dělá radikální reformy, obecně bývá menší.

„Vláda hlavně ukázala, že má odvahu a plán. Komunikačně to mělo jisté chyby, ale nedopadlo to vůbec špatně,“ uvádí v Pro a proti politoložka a odbornice na politický marketing z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Anna Shavit.

Čtěte také

Mluvčí vlády Václav Smolka věří, že se podařilo sdělit úmysl vlády nejen zvyšovat příjmy, ale zaměřit se i na výdaje. „To bylo to klíčové, co jsme chtěli dostat do veřejného prostoru, což se nám doufám podařilo.“

„Povedl se úvod pana premiéra a dalších předsedů z celé koalice. Byla jistě snaha dát všem prostor vše vysvětlit a každý se mohl zapojit. Teď je zcela zaplněn mediální prostor, což je na jednu stranu i úspěch a jde o to, jestli vláda obstojí, až se veřejný prostor zaplní kritikou, protože bude reagovat kdekdo,“ předpovídá Shavit.

Potřebovali jsme vysvětlit kontext, náš přístup k němu.
Václav Smolka

Tisková konference bylo to nejjednodušší, souhlasí mluvčí. „Teď se otevírá okno pro souboje ve veřejném prostoru jak o celek, tak o jednotlivá opatření. Vláda a koalice na to připravena je, máme dostatek argumentů, abychom obhájili naše rozhodnutí.“

„Potřebovali jsme vysvětlit kontext, náš přístup k němu a vysvětlit občanům, že když teď uděláme tyto kroky, které nebudou úplně příjemné, tak se tím ale v budoucnu vyvarujeme mnohem větších problémů,“ dodává Smolka.

Důležité bylo prohlášení o jednotě vládní koalice.
Anna Shavit

Některé jednotlivé prezentace na tiskové konferenci působily trošku školometsky, kritizuje politoložka. „Bude další prostor vše vysvětlovat a nemyslím si, že byl prostor na tiskovce prezentovat vše. Důležité bylo prohlášení o jednotě vládní koalice, mohlo tam být víc energie, možná se mělo víc opakovat, jak důležité je reformu provést nyní.“

Čtěte také

I když průzkumy veřejného mínění ukazují nízkou podporu této vlády, mluvčí odhaduje, že ti, kteří ji volili, s její prací spokojení spíše jsou. „Rádi bychom zasáhli širší publikum, ale vzhledem k tomu, v jak těžké situaci ekonomické a mezinárodní vláda vládne, tak myslím, že po roce a půl máme signál, že nám naši voliči rozumí,“ shrnuje Václav Smolka.

„Vláda má ještě dva roky, aby si svůj obraz vylepšila. Často vlády, které představují jakékoli reformy, nejsou populární. Je poměrně pochopitelné, že lidé jsou nespokojení a není to úplně věc vlády. První reakce je hledat viníka současného stavu a ne u sebe, ale někde venku, ve veřejném prostoru, a vláda je ideální terč,“ konstatuje Anna Shavit.

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci

Související