Dětství za normalizace, přetlak u přijímaček, dospělost v devadesátkách. Jak se žilo Husákovým dětem

18. duben 2022

Generace zvaná Husákovy děti stále patří k té nejpočetnější v Česku, ukázalo to i sčítání lidu v roce 2021. Říká se tak lidem narozeným v sedmdesátých letech během nedlouhého babyboomu, který, jak se traduje, vyvolala vládní propopulační politika. V čele komunistické strany a fakticky i země tehdy stál Gustáv Husák. Proto zmíněné silné ročníky sedmdesátých let nesou jeho jméno. Je to spravedlivé označení? A jak dopadlo na životy konkrétních lidí, že se narodili v jedné vlně?

Pojem Husákovy děti tak úplně spravedlivý není. Tyto děti totiž byly potomky extrémně silných populačních ročníků z konce války a prvních poválečných let.

A především – zmíněná prorodinná politika byla připravena už před Husákovým nástupem do vedení země. Připravila ji mezioborová skupina ustavená už v polovině šedesátých let, která měla za úkol zvýšit porodnost setrvale klesající od konce války.

Čtěte také

Skupina navrhla řadu opatření, jako například zvýšení mateřského příspěvku, prodloužení mateřské dovolené nebo zavedení takzvaného porodného pro všechny. Navržené kroky byly od konce 60. let postupně zaváděny do praxe.

Tato patření a skutečnost, že rodiny zakládali lidé narození na konci čtyřicátých let, způsobil, že se v sedmdesátých letech ročně rodilo v průměru o čtyřicet tisíc dětí víc než v předchozím desetiletí.

Trend vyvrcholil v roce 1974, kdy přišlo na svět více než 190 tisíc dětí. Pak počet novorozenců pomalu klesal. V osmdesátých letech se dostal opět na úroveň šedesátých let.

Mládí v divokých devadesátkách

Stát na zvýšenou porodnost v sedmdesátých letech reagoval se zpožděním, proto se rodiče zejména dětí z počátku babyboomu potýkali s nedostatkem míst v mateřských školkách; leckdy bylo potřeba zvětšovat školy.

Čtěte také

Husákovy děti kvůli své početnosti měly také menší šanci než jiné generace, že se dostanou třeba na gymnázium nebo na vysokou školu.

Přestože jako generace nesou jméno muže, který je symbolem normalizace, jsou generací, která socialistický režim poznala jen v mládí nebo dětství, do zaměstnání ale nastupovala zpravidla už v nových poměrech. A především své mládí prožila sice v divokých, ale zároveň velmi uvolněných devadesátých letech.

Generace narozené po ní nejsou zdaleka tak početné a lidé narození v sedmdesátých letech stálé zůstávají nejsilnější generační kohortou. Co jim to přineslo a přináší? Co to znamená pro společnost? Na to se ptá Téma Plus.

Spustit audio

Související