Desítka chráněných lesů vypustila za dvacet let do ovzduší více uhlíku, než zablokovala

29. říjen 2021

Lesy hrají v klimatické rovnováze světa výraznou roli. O to více je alarmující nová studie UNESCO, která zmiňuje, že desítka z 257 lesů, které patří do světového dědictví, vypustila do ovzduší za posledních dvacet let více uhlíku, než zablokovala. 

Síť lesů UNESCO podle výzkumu každý rok z atmosféry absorbuje 190 milionů tun uhlíku, to je například polovina emisí, které se ročně vyprodukuje z fosilních paliv ve Spojeném království.

Čtěte také

„Je to spojené s tím, že míra odumírání stromů a jejich růst je nižší, než je celková akumulace biomasy. To znamená, že v některých oblastech, ať už působením přirozených disturbancí, jako jsou požáry nebo hurikány, je mortalita stromů vyšší, než kolik se tam obnoví nových stromů a kolik tam ročně přiroste biomasy. A v některých dalších místech je to způsobeno těžbou nebo degradací pralesa spojenou s lidskou činností,“ vysvětluje Miroslav Svoboda z Katedry ekologie lesa Fakulty lesnická a dřevařská České zemědělské univerzity.

A dodává, že dalších bezmála 250 světových lesů, které jsou chráněny v síti UNESCO, stále lidstvu pomáhá bojovat s klimatickou změnou. 

„Je potřeba o to větší péče o zbývající území, je třeba mnohem větší ochrana původních lesů. Protože to jsou často přirozené lesy, často jsou to pralesy,“ apeluje Svoboda.

Více si poslechněte v souhrnu Vědy Plus.

Spustit audio

Související