Den s vědcem: Fyzička Kateřina Falk vede výzkum v Drážďanech a do práce jezdí na kole

Je expertkou na fyziku plazmatu. Studovala ve Velké Británii a ve výzkumu pokračovala v Los Alamos ve Spojených státech. Teď se usadila v Drážďanech, kde v Helmholtzově centru buduje vlastní tým a chystá vědecký experiment.

„Přestěhovali jsme se na okraj města a do práce jezdím přes les na kole,“ popisuje svou běžnou ranní cestu Kateřina Falk. Hned před domem má ale prý také zastávku autobusu a tramvaje, takže může pohodlně vyrazit do centra města za kulturou.

Redaktor Filip Rambousek zastihl tým Kateřiny Falk zrovna v čase, kdy se rozrůstá o nového člena – španělského doktoranda. Zbytek mezinárodního týmu tvoří jeden další Čech a vědec původem z Číny. Všichni kolegové spolu mluví výhradně anglicky.

„V Německu si to užívám, cítím se tu velmi dobře. Jsou tu moc příjemní lidé a dobré podmínky pro výzkum,“ říká o svém novém působišti a dodává, že také její manžel si tady našel velmi rychle zajímavou práci ve výzkumu leukémie.

Natáčení ve vakuu

V laboratoři, kde tým Kateřiny Falk pracuje, se nacházejí dvě vakuové komory. Fyzička je popisuje jako hermeticky uzavřenou ponorku. A právě ve vakuu uvnitř komory se vědci chystají v následujících týdnech provádět experimenty.

Laboratoř v Helmholzově centru v Drážďanech

„Proces, který se snažíme studovat, je takzvané utvrzení mřížky. Když začneme ohřívat některé kovy, které mají krystalickou mřížku, jejich vazby na krátkou dobu zesílí – trvá to jen pikosekundy – a pak se začnou normálně tavit,“ vysvětluje Kateřina Falk předmět výzkumu. 

K práci vědci potřebují kromě vakuové komory a laseru také speciální kameru, která dovede snímat na úrovni femtosekund (tisícina biliontiny sekundy). To vše samozřejmě ve zmiňovaném vzduchoprázdnu, což běžná technika nedokáže.

Ta kamera je velmi drahá. Teď chceme kupovat další a občas se mi protáčí panenky, když vidím ty cenovky.
Kateřina Falk

„Toto je takový první test konceptu, který vymýšlím pro laboratorní astrofyziku,“ říká Falk, která by se díky tomuto experimentu mohla přiblížit výzkumu fyzikálních jevů ve vesmíru. „Absorpční spektroskopii bych pak chtěla používat na různé transportní jevy, které mají například na svědomí vznik magnetického pole kolem velkých planet, jako je Jupiter, dodává.

Odpočinek na kole nebo v kajaku

Po práci míří Kateřina Falk vyzvednout svou dceru ze školky. S manželem se prý v péči o ni střídají rovným dílem. Ve volném čase vyráží celá rodina často na kola do přírody a fyzička na sebe prozradila, že také ráda cvičí jógu, jezdí na kajaku nebo maluje.

Práci prý ale úplně nevypouští nikdy, i když se o to snaží. „Občas se stane, že jsme někde na výletě a najednou mi docvakne – aha! takhle to je. A vyřeším třeba problém s kódem na analýzu nějakých dat,“ říká s úsměvem.

autoři: Filip Rambousek , marz
Spustit audio

Související