Demokratický kapitalismus je v krizi, varuje ve své knize komentátor Financial Times Martin Wolf

5. prosinec 2023

Může se zhroutit demokracie a vrátit se nesvoboda? Rozhodně ano. Demokratický systém vládnutí je ve skutečnosti velmi křehký a zdaleka není samozřejmý.

Když se podíváme na statistiky, tak zjistíme, že států, které jsou demokraciemi, v posledních letech ve světě setrvale ubývá.

Čtěte také

Martin Wolf, hlavní ekonomický komentátor deníku Financial Times, tvrdí, že demokracie a volný trh je na Západě dokonce ve větším ohrožení, než si myslíme. A že se naše společnost bude muset výrazně změnit, pokud o svobodu nechceme přijít.

Wolf to píše ve své knize, která letos vyšla anglicky a jejíž název v češtině zní Krize demokratického kapitalismu.

Příliš velký pesimismus? Možná..

„Dnešní výzvy začínají vypadat stejně závažně jako ty, kterým lidstvo čelilo v první polovině minulého století,“ tvrdí Wolf. Na mysli má velké krize, byť mají dnes jiný charakter, nebo stále silnější kritiku demokracie. Dnes je situace o to vypjatější, že svět stojí tváří v tvář klimatické krizi. A vyloučit nelze ani jadernou válku, obzvláště v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Je Martin Wolf příliš velkým pesimistou? Na první pohled možná. Konec konců, úpadek Západu předpovídali mnozí, aby se pak země našeho civilizačního okruhu nečekaně semkly za podporou Ukrajiny proti ruské agresi.

Čtěte také

To ale nemůže překrýt fakt, že země, jejichž politickým zřízením je demokracie a ekonomickým zřízením kapitalismus, mají mnoho vnitřních problémů. Populistické politické strany v nich zhusta dosahují dvouciferných volebních výsledků, přičemž v některých případech jde o formace, které více či méně otevřeně navazují na ty nejtemnější síly z meziválečné doby.

Wolf ve své knize skvěle popisuje důvody, které k dnešní neblahé situaci vedly. O něco slabší je v popisu toho, co s tím dělat. Ale, přiznejme si, nalézt řešení je velmi těžké.

Wolfova kniha je tak cenná hlavně jako varování – pokud jen mávneme rukou a budeme si blahosklonně myslet, že demokracie a kapitalismus tu s námi jsou desítky let a s krizemi si vždy poradily, mohli bychom se jednoho dne probudit do zřízení bez demokracie a kapitalismu.

A to by věru nebylo příjemné procitnutí, konstatuje Ondřej Houska při listování knihou Martina Wolfa Krize demokratického kapitalismu. Podrobněji vám ji představíme v pořadu Ex libris.

autor: Ondřej Houska
Spustit audio

Související