Dělení Ukrajiny

29. listopad 2004

Prezidentské volby na Ukrajině měly dát odpověď, zda se země bude orientovat na Západ, či na Východ. Nyní se zdá, že je možné současně obojí. Východní a jižní regiony, které volily převážně proruského kandidáta Janukoviče, se v reakci na jeho klesající vyhlídky stát se prezidentem připravují na referendum o autonomii.

Východu Ukrajiny se nezamlouvá směřování země na Západ, Ukrajincům ze západu se nechce setrvávat na Východě, a tak reálně hrozí, že si znesváření politici Ukrajinu rozdělí. Hrozba občanských nepokojů, které by mohly přerůst v násilnosti a posléze v občanskou válku, představuje skvělé alibi pro takové řešení. Vykročí-li ovšem ukrajinská historie tímto směrem, bude to mít jiné příčiny než deklarovanou snahu vyjít vstříc občanům. Ti v prezidentských volbách o žádném rozdělování státu nehlasovali. Spíše než v protichůdné orientaci voličů na Evropskou unii či na Rusko je případné hledat příčinu politické krize v politicích.

Juščenko se nemá k tomu, aby se vzdal "svého západu" poté, co Janukovič zmanipuloval výsledky na "svém východě". Jestliže se celou Ukrajinu nedaří získat jednomu ani druhému, nakonec si dost možná řeknou "lepší něco než nic". Stejný přístup se dá ostatně čekat od Ruska na straně jedné a Evropské unie a USA na straně druhé. Mít vliv na polovinu Ukrajiny je lepší než nemít na Ukrajině vliv žádný. Vedle mocenských zájmů a geopolitických strategií je ovšem dobré mít na zřeteli i konkrétní lidi, kterým hrozí, že jim za humny politici vybudují hranici. V Kyjevě, respektive v Doněcku, se to snadno vysvětlí jako menší zlo. Pro vnitrozemce, který se ze dne na den ocitne v pohraničí, to ovšem nepochybně bude situace k zlosti.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.