David Attenborough: Život na naší planetě. Mé svědectví a vize pro budoucnost

13. listopad 2022

Britský dokumentarista a tvůrce devíti sérií, z nichž nejpopulárnější je dokument BBC Zázračná planeta, David Attenborough přináší svědectví o mizení divočiny a biodiverzity na Zemi v posledním století. Jeho prognóza pro následujících několik desetiletí je silně znepokojivé čtení. Smyslem ale není čtenáře zdrtit, nýbrž motivovat k přijetí řešení a vizí, které podle Attenborougha nejsou nereálné.

Dokumentarista se ohlíží za svým životem a historií vývoje života na planetě Zemi. S pomocí ohromujících statistik truchlí nad ztrátou divočiny a přichází s vlastní vizí budoucnosti.

Čte: Vladimír Krátký
Připravil: Viktor Bezdíček
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Jiří Petrů
Zvukový mistr: Michal De Diana Boro
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 7. 11. 2022
vydalo Nakladatelství Práh, 2021

Podle vědců zabývajících se klimatem jsme již dnes překročili bezpečné provozní limity naší planety. Předpověď pro následující dvě staletí zní katastroficky a Attenborough si při jejím líčení, rozepsaném do několika fází, nebere servítky.

Smyslem Attenboroughovy knihy ale není kreslit naši budoucnost v nejtemnějších barvách, nýbrž hledat cestu z nastalé krize. Pro každý z jejích aspektů existuje řešení.

Čtěte také

Ať už se my lidé rozhodneme jakkoli, divočina si Zemi vezme s námi nebo bez nás. Zda skončí antropocén, epocha lidí, vymizením lidského druhu nebo nastolením rovnováhy mezi světem naším a světem přírodním, záleží jen na nás. Podle Davida Attenborougha víme, jak na to.

Kniha Život na naší planetě, kterou napsal David Attenborough ve spolupráci s Jonniem Hughesem, je protějškem stejnojmenného filmu z roku 2020.

O planetu Zemi se dělíme s živým světem. Je to ten nejpozoruhodnější systém na podporu života, jaký si dovedeme představit, vzniklý v průběhu miliard let. V poslední době se však planeta vychyluje z rovnováhy a její biodiverzita upadá, přičemž obojí spolu úzce souvisí. Chceme-li naší planetě navrátit rovnováhu, musíme proto obnovit její biodiverzitu – vrátit jí přesně to, co jsme jí sebrali. Jedině tak překonáme krizi, kterou jsme sami rozpoutali. Je nutné, abychom na světě obnovili divočinu.

David Attenborough

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

autor: Viktor Bezdíček
Spustit audio

Související