„Biodiverzita mizí rychle jako při hromadném vymírání.“ David Attenborough: Život na naší planetě

7. únor 2023

„Za svého života jsem byl svědkem hrozného úpadku stavu zeměkoule. Za toho vašeho byste mohli a měli naopak zažít její úžasnou obnovu,“ věří David Attenborough. Zeměkoule má problém a pomoct s ním můžeme i my. My lidé tím, že budeme ohleduplní a chytří, a příroda tím, že bude. To přitom vůbec není dané, protože divoké přírody na světě každým rokem ubývá na zemi i ve vodě, a to kvůli lidem. To je hlavní myšlenka knihy Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost.

Přírodovědec, novinář a dokumentarista, 96letý David Attenborough už dlouho apeluje na světové lídry, aby spojili síly při záchraně zdárného vývoje na zemi a mysleli i na budoucí generace.

Čtěte také

V knize Život na naší planetě vypočítává čtyři největší globální problémy, které teď ohrožují stabilitu zdejšího prostředí.

„Nadměrně zatěžujeme zemi hnojivy, čímž narušujeme koloběh dusíku a fosforu. Znepokojivým tempem zabíráme přírodní biotopy jako pralesy, stepi nebo mokřady a přeměňujeme na zemědělskou půdu příliš rychle. Zemi ohříváme tím, že do atmosféry pumpujeme uhlík mnohem rychleji než kdykoliv jindy. V dějinách způsobujeme ztrátu biodiverzity asi stonásobným tempem, než je obvyklé, čemuž se vyrovnají jen fosilní záznamy z období hromadných vymírání,“ píše Attenborough.

Způsobujeme ztrátu biodiverzity asi stonásobným tempem, než je obvyklé, čemuž se vyrovnají jen záznamy z období hromadných vymírání.

Mluví tu o takzvaných planetárních hranicích, celkem devíti oblastech důležitých pro stabilní podmínky současného života na Zemi. Jakmile dojde v některé z nich k bodu zlomu, hrozí, že se globální ekosystém nebezpeční rozkolísá.

Jmenované čtyři planetární hranice, tedy používání hnojiv, zábor půdy, změna klimatu a ztráta biodiverzity, již byly prolomeny. Nebezpečně blízko prolomení je i hranice okyselování moří. A přestože hranice znečištění vzduchu a chemického znečištění nejsou vyčísleny, je vývoj v těchto oblastech také znepokojivý.

Co David Attenborough navrhuje? Poslechněte si Ex libris, z jeho knihy čte Daniela Vrbová.

Spustit audio