Darebáky neplatiče výživného už z lopaty nepustíme. Zasloužíme pochvalu, žádá poslankyně Valachová (ČSSD)

22. leden 2020

Vládní koalice chce řešit problémy s neplatiči výživného. Za ty, a za určitých podmínek, by pak peníze dával dítěti stát. Pamatuje i na dlužníky, kterým by se navýšily sankce. 

Čtěte také

Zálohované výživné by bylo vypláceno nejdéle dva roky v maximální výši 3 000 korun měsíčně. Sociální demokratka a poslankyně Kateřina Valachová systém obhajuje, zatímco místopředsedkyně STAN Věra Kovářová vidí lepší řešení. Chce zlepšit efektivitu soudů a už dnes platných opatření.

„Na neplatiče výživného patří přísnost... Neměli bychom dovolit, aby na to, že se neplatí soudem přikázané výživné a nedokážeme to líp zařídit, doplácely děti,“ žádá v pořadu Pro a proti poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD). 

Stát chce pečujícímu rodiči pomáhat i s podáním návrhu na exekuci, případně s trestním oznámením na neplatiče. Celou agendu vymáhání by za ně dělaly samotné úřady práce.

Zavedení zálohovaného výživného je radikální změna. Jen tak budeme mít jistotu, že každé dítě, které má výživné dostat, nezůstane s prázdnou kapsou... Ostatní opatření jsme k tomu přibalili, abychom získali podporu ostatních politických stran. Abychom žádným způsobem darebáky neplatiče nepustili z lopaty. Myslím, že zasloužíme pochvalu.
Kateřina Valachová

I když rodič podá trestní oznámení, a neplatič jde za mříže, často výživné neplatí. „V posledních letech, a na to jsem hrdá, se podařilo,... že máme víc zaměstnaných vězňů a víc z nich odvádí dlužné výživné. Ale pořád část dětí trpí.“ 

„Jde nám o to, aby soudy použily jiný, alternativní trest, (nejlíp) nařízení obecně prospěšných prací a tak bylo výživné hrazeno. Podstata není dostat darebáka, který náš všechny štve, do basy, ale zajistit prací ve výkonu trestu... tak, aby dítě mělo výživné,“ vysvětluje Kateřina Valachová (ČSSD).

Stát by měl pomáhat, ale až jako poslední

Čtěte také

„Hlavně by mělo zaznít, že spoluzodpovědnost za děti dnes přestala být normální. A nezmění to žádná legislativa dokud se nezmění smýšlení společnosti,“ upozorňuje poslankyně Věra Kovářová (STAN). 

Tvrdí, že stát má převzít odpovědnost až když selžou veškeré nástroje na to, jak se výživného domoci. „Ale vedle návrhu by měla být celá řada opatření, jak zjednodušit a zpřístupnit už teď dostupné nástroje, tedy podání návrhu na exekuci nebo i trestní oznámení.“

Už při zahájení rozvodového řízení by se měla využívat takzvaná Cochemská praxe. Rodiče jsou poučeni, procházejí psychoterapií a ve většině případů dojde k dohodě mezi rodiči... Taky se musí zlepšit práce soudů a sjednotit jejich postupy... Když jsou rodiče rozhádáni, může být téma výživného prostředkem jejich boje, a to opět dítěti neprospívá.
Věra Kovářová

Často se stává, že jeden rodič podá návrh na exekuci, druhý podá návrh na snížení výživného a tím se celý proces zastaví. „Dlužníci také někdy platí malou částku, čímž se nenaplní podstata trestného činu a vše padá.“

„Rozlišujme ty, kteří platit nechtějí, ale mohou a ty, kteří platit nemohou, ale chtějí... U těch stát pomoc musí poskytnout. Ale většina neplatičů nemá práci a cestou by mohlo být využití veřejně prospěšných prací... Pak by bylo snadné zajistit strhávání výživného,“ doporučuje Věra Kovářová (STAN).

Víc si poslechněte v audiozáznamu Pro a proti Tomáš Pavlíčka.

Spustit audio

Související