Rodiče by se měli umět domluvit, odmítá poslankyně zálohové výživné pro samoživitele

6. květen 2016

Ministerstvo práce a sociálních věcí přichází znovu s návrhem zálohového výživného. Stát by tak vyplácel samoživitelkám nebo samoživitelům výživné, pokud tuto povinnost neplní druhý z rodičů a pokud by se neúplná rodina ocitla v tísnivé finanční situaci. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová s tímto nápadem už jednou v koalici nezabodovala, bude tentokrát úspěšnější?

„Zálohové výživné určitě ano. Neplacením výživného jsou nejvíce postiženy nezletilé děti, a v tomto by měl stát pomoci,“ uvedla v pořadu Pro a proti poslankyně Zuzana Kailová (ČSSD).

Navíc je tento návrh také obsažen v koaliční smlouvě a v programovém prohlášení vlády, dodala.

Za deset let se na půdě Sněmovny a tří ministerstev pro rodiče samoživitele vůbec nic neudělalo. „Rodiny jsou stále ve větší chudobě, a už nám půl generace dětí v chudobě odrostlo,“ tvrdí poslankyně.

„Každé druhé manželství v České republice končí rozvodem, máme 570 tisíc rodin samoživitelů. Jen za minulý rok bylo vydáno 46 tisíc rozhodnutí o stanovení výživného, polovina z nich není placená a zhruba třetina všech plátců platí alimenty nepravidelně,“ upozornila Kailová.


Kailová: „Když bude jeden rodič rozhodnut, že prostě platit nebude, tak ta maminka z něho peníze nedostane. Proto by měl stát přijít, a říct ano, my samoživitelkám pomůžeme, a nechte na nás, jak budeme řešit vymáhání dluhů po neplatičích.“

Poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) tento návrh nepodporuje. „Mohl by vydat negativní signál ke zneužívání tohoto institutu.“


Chalánková: „Pokud bychom tento mechanismus přece jen spustili, tak i ministerstvo práce a sociálních věcí samo přiznává, že vymahatelnost dlužného výživného bude pravděpodobně minimální.“

„Problém je také nemožnost účinného vymáhání výživného státem od těch, kteří jej neplatí,“ doplnila.

Politička se domnívá, že by stát neměl přebírat zodpovědnost za dospělé lidi, rodiče těchto dětí.

„Vím, že situace je nelehká, a důvody, proč se rodiny v takových situacích ocitají, mohou být různé, ale rodiče by se měli umět domluvit, aby za ně nemusel odpovědnost přebírat stát,“ soudí poslankyně.

Účinnějším řešením je trvat na dodržování právního rámce celého problému. „Měla by spíše mnohem lépe fungovat vymahatelnost práva, a nikoli tento problém jakkoli obcházet,“ doporučila Jitka Chalánková.

autoři: ves , oci
Spustit audio