Daniel Kroupa: Zemřel Ludvík Armbruster

21. prosinec 2021

Týden před Božím hodem vánočním, 18. prosince 2021, zemřel ve věku 93 let profesor Ludvík Armbruster, filosof a kněz Tovaryšstva Ježíšova. V roce 2008 obdržel z rukou prezidenta České republiky medaili Za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství a podobného ocenění se mu dostalo i v Rakousku.

Největší dílo ve službách vzdělanosti však vykonal v Japonsku, kde na tokijské univerzitě Sofia vědecky pracoval a učil téměř třicet let. Jezuité si totiž příliš nevybírají místo svého působení a obvykle jdou poslušně tam, kam je jejich představení pošlou. Třeba až na konec světa.

Profesor Ludvík Armbruster ve studiu Českého rozhlasu

Životní pouť Ludvíka Armbrustera ovšem začala v Praze. Studoval na řádových učilištích na Velehradě a v Děčíně, kde byl spolu s ostatními řeholníky v roce 1950 zatčen a internován.

Měl rakouské občanství, a tak jej komunistický režim po pár měsících vyhostil z republiky. Díky tomu mohl na Gregoriánské univerzitě po dvou letech dokončit studium filozofie a posléze ve Frankfurtu nad Mohanem i studium teologie. A mezi tím se naučil japonsky.

Své studenty v Tokiu seznamoval s novověkou i moderní evropskou filosofií a jistě dokázal podnítit jejich zájem o tento obor. Obtížnější asi bylo lidem formovaným šintoismem a budhismem zprostředkovat křesťanství.

Filosofie jako příprava na smrt

Vzpomínal na to, jaké znechucení a odpor v nich vzbudilo, když jezuité novou univerzitní kapli vyzdobili sochami ukřižovaného Ježíše. Co je to za náboženství, které uctívá mrtvolu na kříži, divili se návštěvníci.

A tak našim misionářům nezbývalo než nahradit tento symbol plastikami Panny Marie s dítětem. Vysvětlovat, že se všemocný stvořitel narodil jako bezmocné dítě, bylo v Japonsku asi stejně nesnadné jako v Čechách, alespoň to ale posluchače neodradilo dříve, než se začalo.

Prof. Ludvík Armbruster při předávání státních vyznamenání

Domů se pan profesor vrátil až po roce 1989 a podílel se na modernizaci českého vysokoškolského studia. V roce 2003 se stal děkanem Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy a pomohl jí překonat obtížné období, kterým procházela. Zároveň působil jako kněz v kostele svatého Ignáce, kde sloužil latinské mše v tradiční podobě, ale s moderním obsahem.

A vytrval, dokud mohl chodit. I ve velmi pokročilém věku dokázal svými homiliemi oslovit mladé i staré posluchače svými přesnými a poučenými výklady biblických pasáží, doplňovanými hlubokými myšlenkami, které čerpal ze svých celoživotních světských a duchovních zkušeností.

Dokázal věřícím přiblížit obtížné teologické výklady papeže Benedikta VI. a neváhal se zastat papeže Františka proti útokům fundamentalistů. V osobním styku však nejvíce působil na lidi kolem sebe svou dobrosrdečností a laskavostí.

Daniel Kroupa

Jako filozof Ludvík Armbruster věděl, že podle Platóna je filozofie přípravou na smrt. A jako křesťan ve smrti spatřoval naplnění životní pouti k Bohu, proto k ní nepřistupoval se strachem, ale s nadějí. Do příběhu jeho plného života zapadá i okamžik odchodu: v době adventu a v den 10. výročí úmrtí Václava Havla.

Autor je filozof a pedagog

autor: Daniel Kroupa
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.