Další pokus o odsouzení posledních Rudých Khmérů

V Kambodži začal s podporou OSN už druhý soudní proces se dvěma vysoce postavenými představiteli režimu Rudých Khmérů. Bývalý premiér Khieu Samphan a hlavní ideolog Nuon Chea jsou obviněni z genocidy.

Oba by přitom měli být už 7. srpna odsouzeni v jiném procesu, který skončil vloni a v němž byli obžalováni ze zločinů proti lidskosti, píše server rozhlasové stanice Hlas Ameriky. Samphan se druhého soudu osobně účastní a vypadá celkem zdravě; Chea v soudní síni přítomen nebyl.

Současný proces se soustřeďuje na masové vraždění tisíců kambodžských Vietnamců a menšinových muslimů. Jeden ze svědků, kteří masakry v letech 1975–1979 přežili, vypověděl, že Rudí Khmérové muslimy také mučili a nutili je jíst vepřové. Za čtyřleté vlády Rudých Khmérů, kteří se snažili vybudovat socialistickou utopii, zahynuly skoro dva miliony Kambodžanů.

První soudní proces se zabýval nucenými evakuacemi a hromadnými popravami vojáků za občanské války, která trvala od roku 1970 do roku 1975; pak se k moci dostali Rudí Khmérové. Případ se rozdělil na menší soudní procesy ve snaze dosáhnout spravedlnosti dříve, než stárnoucí představitelé vražedného režimu zemřou. Všem je dnes přes osmdesát let.

Čtěte také

Vloni už zemřel 87letý někdejší ministr zahraničí Ieng Sary. Jeho manželku soud prohlásil za duševně nezpůsobilou a osvobodil ji. Odsouzen byl zatím pouze jediný představitel režimu – bývalý vězeňský ředitel Kaing Guek Eav, jenž dostal doživotí za podíl na smrti více než 14.000 lidí ve vězeňském středisku v Phnom Penhu, které mučilo a popravovalo vězně. Vůdce režimu Rudých Khmérů Pol Pot zemřel v roce 1998.

Agentura AP upozorňuje, že Nuon Chea byl Pol Potovou pravou rukou. Rudí Khmérové vyhnali z Kambodže statisíce Vietnamců a doslova všichni, kteří v zemi zůstali, byli popraveni. Počet zabitých muslimů se odhaduje až na půl milionu. Právní zástupce vietnamských obětí zdůraznil, že vyhnaní Vietnamci pociťují následky dodnes.

Mapa Kambodže z lidských lebek v bývalé věznici S-21 v Phnompenhu

Odešli bez dokumentů, které by dokazovaly jejich kambodžský původ, a když se do Kambodže vrátili, neměli oficiálně žádnou státní příslušnost. Statisíce etnických Vietnamců tak dodnes žijí bez dokladů na okraji společnosti a nemají přístup ke vzdělání, zdravotní péči, zaměstnání ani sociálním službám.

Současný soudní proces se zaměří i na znásilňování a nucené sňatky, jež jsou rovněž označovány za zločiny proti lidskosti. Historikové v minulosti tvrdili, že zákaz sexuálních vztahů u nesezdaných dvojic, který Rudí Khmérové vydali, dokazuje, že znásilňování nemohlo být rozšířené ani systematické, ale odborný výzkum speciálního kambodžského právního týmu dospěl k závěru, že případů znásilnění bylo velmi mnoho.

První soudní proces trval dva roky a tento druhý bude podle pozorovatelů mnohem delší, neboť se týká většího množství případů různé povahy. Je tudíž velmi pravděpodobné, že se obžalovaní rozsudku nedožijí. Už nyní trpí nejrůznějšími zdravotními potížemi. 83letý Samphan byl hospitalizován kvůli vysokému krevnímu tlaku a 88letý Chea má tolik neduhů, že byl proces několikrát odročen.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio