Další pokus o mír v Mali. Bude úspěšný?

Vláda afrického Mali koncem týdne podepsala dohodu o zastavení bojů s šesti ozbrojenými povstaleckými skupinami Tuaregů. Jednání zprostředkovala OSN s cílem ukončit vleklou krizi na malijském severu, píše server stanice France 24.

Podle Alžírska, kde se rozhovory konaly, snad dohoda konečně vytvoří atmosféru k dalšímu jednání, které povede k definitivní mírové smlouvě.

Dohoda vznikla až při pátém jednacím kole. Tuaregové v roce 2012 obsadili sever Mali a pak je vytlačili islamisté, které vyhnala až francouzská intervence o tři čtvrtě roku později.

Tuaregové usilovali řadu desetiletí o samostatný stát a návrh mírové smlouvy, jejž předložilo už vloni Alžírsko, předpokládá autonomii, vysvětluje France 24.

Čtěte také

Tuaregové v posledních týdnech vyvolali nové ozbrojené střety s vládními vojáky mezi severomalijskými městy Kidal a Gao.

Příčinou byly nesplněné sliby vlády v Bamaku, která se k jednání o tuarežské autonomii zavázala už v roce 2013, ale nikdy je nezahájila.

Francouzský server ale zdůrazňuje, že dohodu nepodepsaly skupiny napojené na Al-Káidu, takže násilí v oblasti nemusí nutně skončit.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio