Dalík a Večerek

1. říjen 2004

Policejní prezidium shledalo důvody pro vzetí Marka Dalíka a Jana Večerka do vazby. Těžko zazlívat politikům ODS, že se zlobí. Je před volbami, a i když aféra určitě neovlivní jejich skalní příznivce, kteří postup policie nejspíše vyhodnotí jako spiknutí, existuje i hodně voličů nerozhodných. Těm se podezření z pokusu o koupení politika nemusí zamlouvat.

V nezáviděníhodné situaci je ovšem také policie. Kdyby se ukázalo, že měla důvod konat a nekonala, byla by obviněna z nadržování podezřelým, tedy z politické manipulace voličů. S ohledem na citlivost případu by bylo dobré, kdyby podezřelí byli buďto rychle odsouzeni, anebo rychle osvobozeni, aby měl občan jasno a nebyl odkázán na spekulace. Rychlost ovšem bohužel není předností, kterou by se naše policie a justice mohla příliš chlubit. Na pravdu si nejspíše budeme muset počkat, dočkáme-li se jí vůbec.

Zatímco čekáme, a ve smyslu presumpce neviny pohlížíme na podezřelé jako na lidi, kterým nebylo prokázáno pochybení, a tudíž nám nepřísluší si je ošklivit, možná si to čekání můžeme zkrátit kacířskou otázkou: Je správné, že rozhovor, který bychom mohli označit za test politické integrity, dostal cejch kriminálního činu? Kdyby i skutečně dostal poslanec Kořistka nabídku, o které se zmiňuje, nebylo by dostatečným vzkazem pro voliče, že odolal pokušení a s poděkováním odmítnul? Mezi lidmi, kteří se věnují politice (a to nikoli pouze u nás), se nepochybně najdou tací, kteří spíše než zájem veřejnosti sledují osobní prospěch. Možná je škoda, že se debata vede o lobbistech, nikoli o poslanci Kořistkovi. Zjistit, zda poslanec zasluhuje respekt, by bylo užitečnější než zkoumat, zda lobbisté patří za mříže. Za usvědčení ze lži by dostatečným alternativním trestem byla ostuda.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.