Dalekohledy na La Palma? Skvělé, jen nesmí přijít písečná bouře, říká astrofyzička

7. duben 2023

Asi nejlepší podmínky pro sledování vesmíru jsou na ostrově La Palma na Kanárských ostrovech. Několik let tam trávila česká astrofyzička Maria Karjalainen, dnes astronomka stelárního oddělení Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově. „Je to místo, kde jsou úžasné pozorovací podmínky dané tím, že je tam málo světelného znečištění,“ popisuje s tím, že La Palma má unikátů víc.

„Všechny úřady na ostrově dbají o to, aby byla světla oranžová a namířena směrem dolů, takže je tam hodně tmavá obloha. A co je ještě lepší, že chvění vzduchu, které astronomům přidělává při pozorování hodně vrásek, je tam minimální.“ Když se chvěje vzduch, chvěje se i obraz, na který se dívají, a ten je pak rozostřený.  

Čtěte také

„A čím menší chvění je, tím ze světla dokážeme získat víc a je ostřejší, když to řeknu laicky. Dalekohledy na La Palma jsou navíc umístěny nad inverzní vrstvou, tak je tam i chvění vzduchu minimální – nesmí ale přijít písečná bouře ze Sahary.“

„Jednou byla ta bouře tak silná, že dosáhla až výšky observatoře v nadmořské výšce 2400 metrů. Přesáhla limity a bylo potřeba dalekohledy uzavřít, protože jinak už i byla vidět znatelná stopa na zrcadle.“

Prach se ale dostane všude, ze zrcadla se dá omýt, ale z optiky už ho nedostane nikdo. „Když přišla prachová bouře s nárazy větru kolem 145 km/h, tak se na otevřeném dalekohledu, který nemá kopuli ale 250 asi 17metrových venkovních zrcadel – protože není optický, ale je to dalekohled na detekci gama záření z vesmíru –, zničilo asi 50 motorků, které zrcadly pohybují,“ popisuje.

„Pak jsme lezli po dalekohledu a všechny ty motorky museli ručně opravit,“ vzpomíná.

Celé Hovory Vladimíra Kroce najdete v audiozáznamu, poslechněte si.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související