Plavit se na ostrov La Palma je jen pro velké kluky, říká s nadsázkou lodní kapitán Kučera

31. březen 2023

„Kanárské ostrovy jsou mou největší srdcovkou, a to právě proto, že to jsou šťastné ostrovy, jak se jim také dřív říkalo,“ říká lodní kapitán, instruktor a pedagog Jiří Kučera. Je tam podle něj nejlepší klima na světě, a to přesto, že ostrovy obklopuje velký živel. „Jsou tam ale i hory, Atlantik, krásná příroda a mám pocit, že tam najdete úplně vše,“ dodává.

Nejraději má ale ostrov La Palma. „Je nejzelenější a má spousty úžasných věcí a také málo turistů, protože pláže jsou spíš menší.“ Není tam ale jednoduché připlout.

Čtěte také

„Říkávám, že to je tak trochu za odměnu. Protože plavba není úplně jednoduchá. Jednak díky podnebí, které tam tvoří vzduchovou trysku mezi ostrovy, a pak je tam velké vzdutí vln. Plavit se tam je už prostě pro velké kluky.“

Navíc je tam početná česká komunita. „Žije tam kamarád Libor a vždy když připluji, tak mi přinese bedýnku se svou vlastní bio úrodou – avokáda, mandarinky, pomeranče a další úžasné věci. Česká komunita tam funguje velmi přátelsky – vlastně je to pro mne asi hodně o tom čistém přátelství,“ přiznává.

Celé Hovory Vladimíra Kroce si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.