Covid jsem chytil při resuscitaci pacienta. Několik týdnů jsem byl hospitalizován, popisuje lékař

28. listopad 2021

„Covidem-19 jsem se nakazil před rokem, když jsme resuscitovali pacienta s náhlou zástavou oběhu. Byla to pravděpodobně otázka velké infekční dávky, protože jsem měl těžký průběh a byl s tím několik týdnů hospitalizován,“ říká lékař Jan Vachek. Očkování je podle něj nejlepší možnou cestu, jak zabránit velkým škodám. To, že vakcíny fungují, dokládá počet a struktura hospitalizovaných pacientů.

Výhodu proti dřívějším vlnám epidemie máme dnes i proto, že v Česku mají lékaři možnost podávat monoklonální protilátky, říká Vachek, internista, diabetolog a nefrolog, který je primářem Interního oddělení Klatovské nemocnice a působí na Klinice nefrologie Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Čtěte také

„V případě, že se nakazí pacient, který je rizikový buď kvůli svému věku, nebo chronickému onemocnění, můžeme včas zasáhnout. Pokud přijde včas, podáme mu krátkou infuzi a značně tím snížíme riziko úmrtí nebo riziko další progrese nemoci nebo hospitalizace.“

Vachek varuje, že některé příznaky covidu-19 neodpovídají závažnosti onemocnění. „Je velmi zajímavé, že pacienti, přestože mají velmi nízké hladiny kyslíku v krvi, příliš nepociťují dušnost. Zároveň mohou mít velmi těžký rentgenový nález se značným poškozením plic. A pak hrozí – v případě včasného nerozpoznání závažnosti tohoto stavu – velmi těžké komplikace.“

Host Hovorů Jany Klusákové přiznává své obavy, že vir SARS-CoV-2 s námi bude poměrně dlouho a na některá opatření si budeme muset zvyknout trvale. „Budeme se pravděpodobně muset nechat častěji přeočkovávat a do značné míry změnit naše každodenní návyky,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam rozhovoru s nefrologem a diabetologem Janem Vachkem. Moderuje Jana Klusáková.

autoři: Jana Klusáková , marz
Spustit audio

Související