Čínští komunisté špehují telefony sto milionů uživatelů

19. říjen 2019

Čínská komunistická strana má takřka neomezený přístup ke všem údajům z více než 100 milionů mobilních telefonů s operačním systémem Android, a to díky „zadním vrátkům“ v aplikaci, kterou vláda letos agresivně propaguje.

Píše to americký deník Washington Post, podle kterého analýza kódu aplikace ukázala, že úřady mohou dohledat každou zprávu i fotografii v telefonu každého jejího uživatele, procházet jeho kontakty a historii navštívených internetových stránek nebo třeba v mobilu spustit nahrávání zvuku.

Čtěte také

Čínská vláda tak zásadně rozšířila možnost každodenního sledování svých občanů. Komunistická strana spustila aplikaci s názvem „Studie velkého národa“ letos v lednu. Jde o slovní hříčku – čínské slovo pro „studii“, süe-si, obsahuje příjmení autoritářského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Aplikace nabízí novinové články a videa týkající se prezidentovy činnosti nebo ideologie a zároveň soutěž – uživatel získává za přečtení článků a jejich následné komentování body a dozvídá se, jak v nejrůznějších kvízech uspěli ostatní uživatelé.

Aplikaci mělo ve svých telefonech už v dubnu podle státních médií více než sto milionů uživatelů. A zákon o kybernetické bezpečnosti, který vláda schválila před dvěma lety, vyžaduje, aby všechny technologické firmy sdílely údaje o uživatelích s vládou.

Povinná aplikace

Ředitel výzkumu firmy Open Technology Fund Adam Lynn upozorňuje, že taková míra přístupu do mobilu, jakou má čínská aplikace, je velmi neobvyklá. Pročtení podmínek stažení aplikace, kterou vyvinulo propagandistické oddělení komunistické strany s čínskou firmou Alibaba, ukázalo, že uživatel musí souhlasit s vládním přístupem k obrovskému množství informací a funkcí.

Čtěte také

Úřady tak mohou nejen k fotografiím, videím, zprávám, hovorům a internetovým aktivitám uživatele, ale mohou zjistit i jeho polohu a stáhnout si informace z 960 jiných aplikací. Podle Lynna se tak vláda může „zmocnit celého mobilu a odesílat z něj informace“.

Aby uživatel mohl aplikaci používat, musí se zaregistrovat pod svým skutečným jménem, telefonním číslem a číslem občanského průkazu. „Studie velkého národa nutí uživatele nosit elektronický náramek,“ napsal jeden Číňan na Twitteru.

Používání aplikace navíc není úplně dobrovolné. Komunistická strana svým členům její stažení nařídila a stejný příkaz dostala i mnohá pracoviště a organizace jako například Pekingská advokátní komora nebo Pekingská univerzita.

Od tohoto měsíce se na deset tisíc novinářů v Pekingu účastní pilotního testu, který se má později použít na celostátní úrovni – budou prostřednictvím aplikace soutěžit ve znalostech o Si Ťin-pchingovi. A propagandistické oddělení komunistické strany naznačilo, že nový novinářský průkaz nutný k práci žurnalisty dostanou jen ti, kdo zkoušku složí.

Jedna uživatelka si na čínské sociální síti Weibo posteskla, že musí vyplňovat kvízy, i když je unavená a uloží večer dítě do postýlky. Jiný si zase postěžoval, že musel napsat „sebekritiku o dvou tisících slovech“, protože nezískal dost bodů, popisuje příklady deník Washington Post.

Spustit audio

Související