Čínský státní deník si chválí výsledky summitu v Singapuru

13. červen 2018

Co bude dál po americko-severokorejských rozhovorech v Singapuru? Čínský státní deník China Daily  uvádí, že je zatím potřeba vyčkat, stejně jako s hodnocením toho, jestli byl summit skutečně důležitým momentem dějin. Hladký průběh prvních rozhovorů představitelů Spojených států a Severní Koreje ale už s sebou prý nese pozitivní výsledky.

Čínské ministerstvo zahraničí označilo singapurskou schůzku za správný a důležitý krok. A China Daily připomíná, že ještě před půl rokem by se takový mítink jevil jako krajně nepravděpodobný. Tvrdí, že o překonání toho, co Kim nazval starými předsudky a praxí, se zasloužilo mnoho stran a že i Čína se vždy snažila přispět k samotnému uskutečnění rozhovorů.

Nezvrátit, co se vybudovalo

Nyní je potřeba, aby se realizovaly závazky ohlášené v Singapuru a aby se momentum budované od začátku roku stalo udržitelné či dokonce nezvratitelné. Podle čínského státního listu je potřeba ocenit politickou rozhodnost, kterou prokázali Kim i Trump. Noviny rovněž poukazují na to, že pro Severní Koreu je klíčový pocit bezpečnosti.

V tomto smyslu jsou důležité bezpečnostní záruky, které Donald Trump severokorejskému režimu přislíbil. Snad se tak odstraní jedna z překážek na cestě k mírovým jednáním a jadernému odzbrojení na Korejském poloostrově. „Summit asi těžko smaže všechny názorové rozdíly a nedůvěru mezi dlouholetými rivaly. Vyvolal však naději, že bývalí nepřátelé dokážou nepřátelství ukončit a vyřešit sporné otázky,“ uzavírá China Daily

autor: mam
Spustit audio

Související