Moskva dává jasně najevo, že si nepřeje diplomatický úspěch USA−KLDR, myslí si publicista Romancov

13. červen 2018

Den po skončení singapurského summitu Donald Trump−Kim Čong-un je čas na hodnocení. Zapíše se schůzka do dějin, nebo jen začala americká rezidentská kampaň? A co další velcí hráči?

„Byla to prvotřídní mediální senzace s obrovským PR hlavně pro Severní Koreu. Co ale bude dál?“ Ptá se obrazně Michael Romancov, politický geograf a publicista Katedry politologie Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd UK.

Když americký prezident něco označí za velkolepé, úžasné, mimořádné“, tak to prý v realitě mnoho neznamená. „Na reálné kroky, jestli se to, co bylo údajně dohodnuto, stane realitou, si prostě musíme počkat,“ dodává Romancov. Podobný názor má i odborník na USA a redaktor Aktuálně.cz Daniel Anýž.

Trump zaskočil „své lidi“

Jan Fingerland: Donald a Kim - příliš krásné, než aby to byla pravda

Setkání Kim Čong-una a Donalda Trumpa v Singapuru

Tak oni se přece jen sešli, může nevěřící divák vzdechnout nad neskutečně působícím setkáním Donalda Trumpa a Kim Čong-una.

„Určitě je to ale historický průlom a posun stavu z doby někdy před šesti měsíci, kdy si oba státníci vzájemně vyhrožovali zničením svých zemí. Nicméně výsledek summitu se až příliš podobá vágnímu závazku KLDR z 90. let, za administrativy Billa Clintona,“ připomíná Anýž.

Třeba i proto, že v dohodě nenajdete nějaké termíny nebo konkrétní závazky. Jeden tam údajně je, šéf Bílého domu totiž slíbil pozastavit americko-jihokorejská vojenská cvičení. To ale překvapilo americké spojence, armádní velitele i zákonodárce Trumpovy Republikánské strany. „Podle ohlasů tím Trump opravdu zaskočil jak Jižní Koreu, ale taky své generály. Oficiální místa už berou zpátečku a prý o jeho plánu věděli,“ dodává komentátor.  

Moskva nespí

Příslib ukončení vojenských cvičení označila agentura Reuters dokonce za „ohromující ústupek“ severokorejskému vůdci. Podle publicisty Romancova „je otázka, jestli to byl Trumpův okamžitý nápad, nebo promyšlený tah. Každopádně ale vyšel Kimovi výrazně víc v ústrety, než se původně předpokládalo.“ Michael Romancov si ale všiml ještě jedné důležité okolnosti, a to „předsummitových“ komentářů Moskvy.

Ivan Hoffman: Drama v Kanadě, idyla v Singapuru

Donald Trump v Singapuru

Setkání Donalda Trumpa s Kim Čong-unem v Singapuru zamotalo hlavy politikům, ale určitě i vojákům anebo novinářům.

„Když se ukázalo, že Trump přestal Kimovi vyhrožovat, odjel severokorejský vůdce do Pekingu, a pak byl zas ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v Pchjongjangu. Pak z Moskvy zazněla podpora odzbrojení KLDR, ale taky jedna zvláštní fráze, podle které si Kreml přeje, aby denuklearizace korejského poloostrova nebyla překotná. Takže: i kdyby se nakrásně Trump a Kim dohodli, je otázka, co na to řeknou ostatní velcí hráči.“  

„Je jasné, že Jižní Korea a Japonsko budou mít obavy o svou bezpečnost, nevím, co řekne Čína, ale Moskva dává dost jasně najevo, že si nepřeje velký diplomatický úspěch USA. A zřejmě ještě bude mít chuť jim to zkomplikovat,“ myslí si Romancov.

V USA se taky blíží volby

A aby to nebylo tak jednoduché, všechny kroky amerického prezidenta už určitě souvisí i s vnitrostranickým volebním kalendářem Spojených států. „Už v listopadu budou volby do Kongresu a za dva roky čeká Trumpa další prezidentská kampaň,“ vyjmenovává Anýž.

„Odhaduji, že slíbený proces denuklearizace bude administrativa natahovat tak, aby se stihl právě do dvou let. A když se něco zadrhne, tak si Trump klidně nějakou výmluvu vymyslí. Každopádně, hraje i s kartami dovnitř USA. Troufám si říct, že summitem si založil jedno polínko možného úspěchu pro republikány v listopadových volbách,“ uzavírá Daniel Anýž.

Spustit audio

Související