Čínský prezident je terčem kritiky. Nezvládá válku s Trumpem a ekonomika zpomaluje

Čínský prezident Si Ťin-pching se stal loni v březnu nejmocnějším vůdcem země od éry Mao Ce-tunga a mohl utvářet budoucnost Číny, jak se mu zlíbilo. Jenže dnes, o devět měsíců později, se nad ním stahují mračna, soudí stránky americké stanice CNN.

Si v březnu zahájil své druhé funkční období hlavy státu poté, co byl jen pár měsíců předtím znovuzvolen generálním tajemníkem komunistické strany. Dosáhl také zrušení limitu pouhých dvou prezidentských mandátů po sobě, což mu stálo v cestě k de facto doživotní vládě.

Si Ťin-pching se blíží neomezené moci, strana se bojí čistek a disent nefunguje, shrnuje expertka

Nový čínský vládce - Si Ťin-pching

Čínští komunisté jednají na zasedání svého Ústředního výboru o tom, zda se prezident Si Ťin-pching stane doživotním lídrem země. K tomu potřebují zrušit článek ústavy, který omezuje mandát prezidenta na dvě funkční období po pěti letech. Čínskému prezidentovi se dostává také dalších neobvyklých výsad. Oficiální média ho titulují jako „jedinečného kormidelníka” a „vůdce lidu”. Si Ťin-pchingova ideologie už je zakotvená ve stanovách Komunistické strany Číny.

Nyní ale čínská ekonomika pokulhává kvůli obchodní válce se Spojenými státy a napětí s Washingtonem se odráží i v politických a vojenských vztazích. Podle CNN se povídá, že Si Ťin-pching je za zavřenými dveřmi terčem kritiky kvůli neschopnosti adekvátně zvládat Donalda Trumpa a jeho kroky.

Ke smůle čínského prezidenta přitom obchodní potíže přicházejí zrovna na začátku jeho nejdůležitějšího roku. Si Ťin-pching musí promanévrovat řadou významných i kontroverzních událostí komunistické strany, včetně 70. výročí vzniku Čínské lidové republiky. A do vypršení lhůty k nalezení kompromisu v obchodní válce s Amerikou zbývají už jen necelé dva měsíce.

To, jak bude Si zvládat letošní události, může určit budoucnost čínského hospodářství i osud jeho vlastní pozice v panteonu komunistických prezidentů. Řada výročí přitom působí bouři každých deset let.

Ošemetná výročí

Letos pro Si Ťin-pchinga bude zásadní říjnová připomínka sedmdesáti let existence Čínské lidové republiky. Komunisté budou oslavovat její hospodářské úspěchy i nečekaně dlouhé trvání – jejich země překonala i Sovětský svaz, který v době rozpadu v roce 1991 existoval 69 let.

Umělci ve světě vzdávají hold muži, který se v Pekingu postavil tankům

Výročí masakru na náměstí Nebeského klidu

Umělci z celého světa vzdávají hold demonstrantovi, který se před 29 lety na náměstí Nebeského klidu v Pekingu na znamení vzdoru postavil sám před kolonu tanků. Obrázky neznámého muže se na Západě proslavily, Čína ale jakékoliv zmínky o krvavém potlačení protestů v roce 1989 přísně cenzuruje. 

Čtvrtého května zase uplyne sto let od studentských protestů, které reagovaly na zradu Číny ze strany Spojenců a Versailleskou smlouvu po skončení první světové války. Komunistická strana Číny však dnes tuto dohodu označuje za předzvěst vzniku lidové republiky.

Výročí neznamenají pro vládu v Pekingu jen oslavy, ale často slouží i jako důležitý mezník pokroku anebo k nastolení nové politiky. Například sté výročí založení komunistické strany, které si Říše středu připomene v roce 2021, má znamenat „vznik mírně blahobytné společnosti“.

Na letošní rok však také připadají výročí, na která by Si Ťin-pching nejraději zapomněl, uvádí CNN. Čtvrtého června uplyne třicet let od masakru na pekingském Náměstí Nebeského klidu, kde si potlačení prodemokratických protestů vyžádalo tisíce mrtvých civilistů. Podle americké stanice tuto událost nebude nikdo na čínské pevnině smět připomínat veřejně, a pokud ano, bude rychle umlčen a zatčen.

Letos tomu také bude dvacet let, co Peking začal brutálně zasahovat proti sektě Fa-lun-kung, nebo šedesát let od chvíle, kdy z Tibetu uprchl dalajlama. Vláda doufá, že o žádném z těchto výročí nepadne ani zmínka.

Čína podcenila Trumpa

Si Ťin-pchinga však nebude bolet hlava jen z těchto ošemetných výročí. Po několika desetiletích nevídaného růstu totiž zpomaluje ekonomika. Ubylo investic, růst hrubého domácího produktu se zvolnil a do neúnavně pozitivního tónu komunistické strany proniká stále víc pesimistických výrazů. Expertem na ekonomiku je však Si Ťin-pching, a tak bude na něm, aby nepříznivý trend zvrátil.

I když má tedy prezident spoustu vážných problémů na domácí půdě, mohou na něj nejtíživěji dolehnout vnější faktory. Na mnoha frontách tlačí na Peking Spojené státy – od ekonomiky přes politiku až po vojenskou oblast.

Obchodní válka se až do 1. března zastavila a Si Ťin-pching bude chtít Trumpa uklidnit a zároveň mu toho nenabídnout příliš. I kdyby se mu však povedlo spor ukončit, Trumpova vláda zahájila několik dalších, které se týkají například sílící čínské přítomnosti v Jihočínském moři nebo čínské hospodářské špionáže.

CNN si všímá určitých náznaků, podle kterých Si Ťin-pching zřejmě brzký konec obchodního konfliktu s Trumpem neočekává. Například na summitu s Evropskou unií prohlásil, že „Čína už chudobu a strádání zažila, když na ni byla uvalena blokáda, a klidně je podstoupí znovu“.

Prezident Si dokázal upevnit moc, ale zároveň se tak vystavil kritice, protože jako nejvyšší vůdce bude obviňován ze všeho, co se nedaří. Řadu potíží však bude moci svést na Spojené státy. Jak ale americká stanice podotýká, mezi experty v Pekingu teď sílí názor, že čínská vláda Trumpa podcenila. 

Si Ťin-pching tak letos bude muset najít vhodnou rovnováhu mezi smířlivostí, vlastenectvím, tržními reformami a vládou pevné ruky. Jestli se mu to nepovede, jeho sen o dlouhodobém setrvání u moci se rozplyne. To, že může vládnout bez omezení, neznamená, že to tak opravdu bude, zdůrazňuje CNN.

Spustit audio

Související