Umělci ve světě vzdávají hold muži, který se v Pekingu postavil tankům

5. červen 2018

Umělci z celého světa vzdávají hold demonstrantovi, který se před 29 lety na náměstí Nebeského klidu v Pekingu na znamení vzdoru postavil sám před kolonu tanků. Obrázky neznámého muže se na Západě proslavily, Čína ale jakékoliv zmínky o krvavém potlačení protestů v roce 1989 přísně cenzuruje. 

Nemohla však zabránit jednomu v Austrálii žijícímu čínskému umělci, aby někdejšího demonstranta připomněl, všímá si deník USA Today. S tím, jak se blížilo výročí pekingských násilných událostí, které připadlo na včerejšek, začaly se na sociálních sítích objevovat snímky s hashtagy #tankman nebo případně #tankman2018. Jejich aktéři stojí neústupně na místě a drží nákupní tašky přesně tak jako hrdina před téměř 30 lety.

Čtěte také‚Duše stále nenašly klid.‘ Pompeo vyzval Čínu, aby odkryla detaily o obětech masakru z roku 1989

Kampaň odstartoval čínský karikaturista známý jako Badiucao. Iniciativa vyzývá k veřejným performancím na počest demonstranta, který si stoupl před tanky, na různých místech světa. Jejich aktéři by měli být oblečeni do černé a bílé a postavit se na vyvýšené místo, aby spojili moment, kdy vzdávají hold hrdinovi z roku 1989, se současnými událostmi.

Badiucao na svých stránkách popisuje, že se muž před tanky ze slavných záběrů stal ikonou pekingských událostí z roku 1989. Tento symbol ale postupně mizí kvůli brutální cenzuře a sofistikované propagandě čínské vlády. Umělci nicméně památku dosud neznámého hrdiny mohou pomoci uchovat, pokud se k ní postaví kreativně a vezmou s sebou lidi, kteří jsou aktéry současných událostí.

Na jedné skupině nedávných fotek tak před americkým Kongresem pózuje Čou Feng-suo, studentský vůdce protestů z náměstí Nebeského klidu. Další snímek, který se na sociálních sítích objevil 3. června, zobrazuje ženu stojící před Bohyní demokracie, replikou sochy, kterou na pekingském náměstí v roce 1989 postavili demonstranti, než ji vojáci zničili.

Jiní lidé, které kampaň inspirovala, pózují v běžných prostorách: v obývacích pokojích, na chodnících nebo na neznámých ulicích. Někteří nosí dokonce masku britského spiklence Guye Fawkese. Jedna malá holčička pak například zaujala vzdorný postoj s plyšovým medvídkem Pú, který je v Číně zakázaný jako satira prezidenta Si Ťin-pchinga.

Čínské ticho

Podle informací britského deníku Guardian se čínská státní média a úřady v den včerejšího výročí vyhnuly jakékoliv zmínce o událostech na náměstí Nebeského klidu. Čínští uživatelé populární aplikace WeChat nemohli dokonce odesílat peníze v takových částkách, které by připomínaly datum potlačení protestů ze 4. června – například sumu 64,89 jüanu.

Americký list připomíná, že neznámý muž stanul před tankovou kolonou 5. června 1989 ráno. Udělal to poté, co vojáci předešlý den násilně potlačili shromáždění, jehož účastníci na náměstí Nebeského klidu několik týdnů pokojně demonstrovali za demokracii. Čínské úřady oficiálně uvádějí, že při těchto událostech zemřelo 246 lidí, jiné zdroje udávají na 2 600 mrtvých.

Identita muže, který se postavil obrněncům, zůstává stále neznámá stejně jako jeho osud. Osudný okamžik zachytila jen hrstka fotografů. A Čína se snaží tuto vzpomínku potlačit. V posledních dnech rovněž výrazně posílila policejní hlídky kolem náměstí Nebeského klidu, informuje deník USA Today.

autor: mam
Spustit audio

Související