Chtěli unést estébáka. Zastřelili ho, protože se bránil

12. červenec 2015

Ve Výstavní ulici v Hodoníně žil agent StB a podle pamětníků i bývalý konfident gestapa Alois Dyčka. Večer 4. ledna 1950 ho před domem při divoké přestřelce zastřelili protikomunističtí odbojáři.

Na estébáka si před jeho domem v Hodoníně počíhali mladíci Vetejška a Bušek, oba členové odbojové skupiny z Dolních Bojanovic. Čekali do setmění. Dyčka přijel autem, vystoupil a otevřel těžká vrata do dvora.

Vetejška s Buškem – postávající asi 50 metrů od domu – vyrazili k Dyčkovi. Vetejška vytáhl pistoli a vystřelil dvě rány zezadu na příslušníka SNB, který právě tlačil dřevěná vrata. Tak popisuje událost vyšetřovací spis StB.

Pamětníci, kteří s odbojáři spolupracovali a později měli o tom možnost s nimi mluvit, tvrdí, že Vetejška vyzval estébáka, aby dal ruce nahoru.

Dyčka se prudce otočil a tasil pistoli. Vetejška vystřelil a zasáhl Dyčku, který zavrávoral a plnou vahou se opřel do vrat. Stačil vystřelit a zasáhl Vetejšku do spodní čelisti. Na to vystřelil Bušek a zasáhl Dyčku dvěma ranami do břicha a prsou.

Skauti z Dolních Bojanovic, někdejší političtí vězni Petr Vymyslický a Pavel Hubačka, tvrdí, že akci odbojová skupina plánovala jako únos.

Dyčku chtěli násilím donutit nastoupit do vozu a převézt ho do Rakouska, kde by stanul před soudem.

Policejní rekonstrukce vraždy agenta StB a podle pamětníků i bývalého konfidenta gestapa Aloise Dyčky

Oba se do únosu zapojili. Vymyslický měl za úkol sledovat estébákovo auto před naftařským hodonínským podnikem: „Kdyby auto stálo před továrnou, měl jsem to Vetejškovi oznámit. Kdyby tam nebylo, měl jsem jít domů. Jenomže když jsem tam přišel, Dyčka právě nastupoval a odjížděl, tak jsem jel na kole domů,“ popisuje Vymyslický.

Pavel Hubačka byl prý přímo na místě připraven s autem, kterým chtěli Dyčku unést. Nechce ovšem prozradit, jak a kdo jim měl v cestě do zahraničí pomáhat:

„Je to příliš citlivé. Dodnes žijí lidé, bývalí estébáci, kteří by se mohli mstít,“ vysvětluje Hubačka, který po akci ošetřil zraněného Vetejšku ‒ v jednom sklepě mu šroubovákem a kleštěmi vytáhl projektil z čelisti.

Za vraždu Aloise Dyčky státní soud potrestal 14 lidí. Vetejška byl popraven. Pavel Hubačka dostal 30 let, Petr Vymyslický 20 let.

Jejich příběhy, přesnou rekonstrukci události nejen ze vzpomínek, ale také archivní dokumentace poslouchejte ve dvoudílném pořadu Příběhy 20. století: v neděli 12. a 19. července ve 20:10 na Plusu. Reprízy vysílá Radiožurnál vždy v sobotu: 18. a 25. července od 21 hodin.

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.