Čeští politici Green Dealu nerozumí. Musíme ho lépe vysvětlovat, plánují do nového roku ekologové

1. leden 2022

Ekologické organizace čeká v roce 2022 nelehká úloha vysvětlit veřejnosti, že je správné pokračovat v transformaci na bezemisní energetiku navzdory rostoucím cenám energií. Green Deal neboli Zelená dohoda pro Evropu je už dnes terčem kritiky, ačkoliv je celý plán zelené transformace stále ve fázi návrhu. Ekologové proto doufají, že se podaří veřejnou diskuzi vést tak, aby byla věcná a konstruktivní.

„Největší výzvou z pohledu ochrany přírody a krajiny, ale i proměny energetiky bude schopnost věcné debaty. Jsme svědky toho, že se tady ze všech stran ostřeluje evropská zelená dohoda, aniž by se debatovalo o věcných problémech, možnostech jak to změnit, vylepšit. V podstatě nic z té zelené dohody v praxi nefunguje. Ale už teď řada politiků ostřeluje zelenou dohodu a říkají, že to je původ všeho zla včetně růstu energií,“ míní Jan Freidinger z Greenpeace.

Čtěte také

Zelená dohoda pro Evropu má zajistit, aby se Evropská unie vydala na cestu k uhlíkové neutralitě do roku 2050 a zároveň poskytla firmám příležitost k technologickým inovacím. Zároveň ale tento program silně kritizuje řada politiků jako prezident Miloš Zeman nebo předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Ať už ale za viníka růstu cen energií označíme kohokoliv, pro řadu domácností současná situace představuje obrovský problém. Podle Martina Andera z Nadace Partnerství by proto stát měl reagovat třeba podporou energetických úspor nebo výstavby lokálních obnovitelných zdrojů.

Je třeba pracovat na tom, aby programy úspor energií byly dostupnější skutečně pro všechny. Nejen pro ty, kteří už mají našetřeno.
Martin Ander

„Je to obrovská výzva do letošního roku. Je potřeba především ochránit ohrožené domácnosti, ale zároveň okamžitě začít pracovat na tom, aby programy úspor energií v budovách, v domácnostech, byly dostupnější skutečně pro všechny. Nejen pro ty, kteří už mají našetřeno. A aby bylo zároveň také pro ně bylo jednodušší pořídit si třeba fotovoltaické elektrárny na střechy, aby si část elektřiny mohli lidé vyrábět doma,“ říká Ander.

Firmy a banky už jsou zelenější

Zelená transformace je velkým tématem i pro firmy, které hledají cesty, jak ušetřit náklady třeba za energie a zároveň navenek působit moderně a odpovědně. Michael Hošek z Integra Group a prezident organizace Europarc říká, že hlavně velké firmy už v tomto ohledu českému státu utíkají.

Čtěte také

„Vidíme to nejenom v České republice, ale i v zahraničí, kde pracujeme na mnoha projektech. Dnes už velkým původcem změn nejsou politici – ale banky vám nepůjčí na velké projekty, pokud nemají zaručeno, že jsou zelené. To se týká velkých nadnárodních bank. Nadnárodní korporace už dnes uvažují tak, jak se do budoucna bude schvalovat v rámci taxonomie EU, protože veškeré tyto investice budou muset být zelenější. A politici, potažmo státní správa, jsou v tomto o mnoho kroků pozadu, aniž by s nimi komunikovali o tom, jak opravdu svět běží. A svět běží dnes tak, jak diktují peníze. A možná že i v tom dobrém slova smyslu,“ myslí si Hošek.

Vedle Green Dealu se ekologické organizace v roce 2022 zaměří i na další témata, jako je úbytek biodiverzity, zadržování vody v krajině nebo ochrana ohrožených druhů. V tomto ohledu bude podle ekologů klíčové třeba nové nastavení zemědělských dotací nebo to, jestli si ministerstvo životního prostředí dokáže vydobýt silnější pozici vůči rezortu zemědělství.

Poslechněte si celou Naturu Ondřeje Nováka.  

Spustit audio