Českým národním ptákem by měla být kukačka. Představuje nepřejícnost a pokrytectví, říká ornitolog

13. září 2024

Tomáš Grim patří k předním českým ornitologům. Pozoroval přes 4500 ptačích druhů, což je národní rekord, a procestoval více než 90 zemí světa. Vedle ornitologie se věnuje i fotografování divoké přírody. „Nemohu být hrdý na své konkrétní snímky, protože jde spíše o náhodu. Když se mi něco povede děkuji právě shodě okolností,“ říká Grim pro Český rozhlas Plus. A dodává, že svět ptáků je „pestrost, rozmanitost a diverzita“.

Česká vláda by chtěla společně s Českou ornitologickou společností vybrat národního ptáka. „Navrhuji, aby to byla kukačka. Objevuje se často v lidové slovesnosti a zároveň mi její povaha sedí k Čechům,“ soudí Tomáš Grim.

Kukačka podle něj představuje podloudnost. Čechy hodnotí Grim totiž spíše jako nepřející a pokrytecké. A to pasuje i na tohoto ptáka.

Čtěte také

Kukačka také tráví více než 80 procent času mimo Českou republiku, což by podle Grima mohlo české občany motivovat více cestovat a zbavit se té nepřejícnosti.

A ještě k něčemu by kukačka mohla lidi přimět – národní pták by je mohl motivovat k ochraně krajiny a zvířat. „Musíme obyvatelstvo přesvědčit, že má smysl o krajinu pečovat,“ zdůrazňuje.

Pestrost a náhoda

Ornitolog a fotograf Grim letos vydal knihu Ptačí svět očima fotografa, v níž se snaží odkrýt zákulisí života ptáků i technického světa fotografie. „Odpověď na otázku, jaký je svět ptáků očima fotografa, zní – pestrost, rozmanitost, diverzita,“ říká Grim.

„Při fotografování divokých zvířat jde hlavně o štěstí a náhodu. Člověk ani nemůže být pyšný na konkrétní fotografii, spíš může děkovat náhodě,“ komentuje Grim, kterému se při focení psů hyenovitých v Botswaně podařilo náhodou vyfotit i tamní vůbec první záznam rybáka černého.

Čtěte také

„Fotili jsme v Africe lov psů hyenovitých, což byl úžasný zážitek. Najednou kolem mě proletěl nějaký pták, a protože jsem ornitolog, tak jsem ho vyfotil a dále jsem se věnoval psům. Později se právě ukázalo, že šlo o rybáka černého,“ popisuje.

Podle Grima je zajímavější fotit právě ptactvo oproti třeba českým savcům proto, že je to přístupnější a dají se najít nové úhly pohledu. Při fotografování jsou pro něj důležité autenticita a originalita. Snaží se hledat nové metody, jak pořídit fotografii, a záměrně porušuje všechna umělecká pravidla. I s takovými snímky se mu podařilo vyhrát například cenu Czech Nature Photo.

Ptáci a proměny krajiny

S klimatickou změnou a rozsáhlými zemědělskými lány se podle Grima mění chování ptáků po celém světě. „Je zřetelné, že řada druhů ptáků přilétá brzy, v některých letech třeba extrémně dříve, než bývalo zvykem,“ upozorňuje.

Čtěte také

Dodává ale, že v přírodě nefungují pravidla univerzálně a někteří ptáci se nestěhují na sever, ale směrem na východ nebo západ. A někdy dokonce migrují přímo opačným směrem – do nížin a na jih. A některým druhům navíc změna klimatu vyhovuje, takže nemusí jít vždy pouze o negativní jev.

U ptáků také dochází k velké urbanizaci – stahování do měst. „Ptáci to často dělají proto, že okolní zemědělská krajina je už prakticky neobyvatelná. Jeden kilometr čtvereční třeba na jižní Moravě může být nepřerušený lán pole, kde ptáci nezahnízdí ani neseženou potravu. Oproti tomu jeden kilometr čtvereční v Praze, Brně nebo Ostravě nabídne mnohem pestřejší krajinu: skály neboli vysoké domy, lesy coby městské parky a různé vodní plochy,“ vysvětluje ornitolog.

Lidské odpadky a zbytky jídla v metropolích mohou být pro některé druhy ptáků spíše požehnáním než překážkou, protože se jimi živí. Podle Grima se to týká například straky nebo kosa.

Proč ptákům mohou škodit krmítka? Kam všude Tomáš Grim cestoval? Poslechněte si celý pořad Osobnost Plus s ornitologem a fotografem Tomášem Grimem.

autoři: Michael Rozsypal , epo
Spustit audio