Brity nepálí migrace, ale životní náklady. Chtějí změnu a ve volbách nemají na vybranou, popisuje reportérka

1. červenec 2024

Jasným favoritem britských parlamentních voleb jsou opoziční labouristé, kteří mají po dlouhých 14 letech šanci vystřídat vládní konzervativce. „Průzkumy už téměř dva roky předpovídají, že labouristé vyhrají. Volby jsou spíše formální záležitostí než něčím, co opravdu hýbe společností,“ popisuje krátce po návratu ze Spojeného království Anna Košlerová, redaktorka serveru iRozhlas.cz.

Labouristům se v předchozích parlamentních volbách nepodařilo oslovit voliče s radikálním programem, jehož součástí bylo například zavedení čtyřdenního pracovního týdne, a nyní se spíše snaží cílit na politický střed a oslovit nerozhodnuté i některé voliče konzervativců.

Čtěte také

Novinářka poukazuje na názor politologa z Univerzity v Glasgow Jonathana Parkera, podle něhož jsou lidé současnou vládou znuděni, než že by toužili po vládě labouristů.

„Podle Parkera lidé potřebují změnu a jsou hodně nespokojení s vládou konzervativců, takže skoro nemají na vybranou. Labouristé jen čekají, až volby přijdou a vyhrají je,“ shrnuje.

Hlavním problémem je hroutící se zdravotnictví a tíživá ekonomická situace, kdy jsou téměř 3 miliony Britů závislí na potravinových bankách. Zhoršuje se také stav privatizovaných služeb železnice či vodohospodářství, ve školách chybí učitelé a přeplněné jsou naopak věznice.

Migrace není téma

Britský premiér Rishi Sunak přesto v kampani mluví o tom, že lidem se v Británii daří lépe než před 14 lety. Podle Košlerové tomu tak může být v několika bohatších regionech, v těch chudších si naopak lidé stále více stěžují na snižující se kvalitu života.

Čtěte také

„Evergreen je, že si lidé stěžují na stav železnic, vlaky jsou čím dál pomalejší, také dostat se v Británii k doktorovi je v tuto chvíli téměř nemožné. Čím dál více lidí se obrací na ty soukromé, to je ale zároveň velmi drahé,“ přibližuje nejčastější výhrady.

Zatímco labouristé problémy zdravotnictví řešit napumpováním dalších peněz a jako tradiční levicová strana akcentují hlavně témata rostoucích životních nákladů, konzervativci se v kampani zaměřovali hlavně na migraci.

„Migrace byla velkým tématem během referenda o brexitu. Migrace je teď rekordní, ale lidi nezajímá tolik jako jejich každodenní problémy spjaté s rostoucími životními náklady,“ popisuje Košlerová.

Po brexitu sice ubylo pracovníků z Evropské unie, které nahradí lidé z mimounijních zemí.

„Labouristé slibují lépe vyškolit vlastní obyvatele, aby byl dostatek domácí kvalifikované pracovní síly. Chtějí také zakročit proti gangům pašeráků, kteří převážejí žadatele o azyl přes Lamanšský průliv,“ dodává.

Jak jsou Britové spokojeni s brexitem? Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související