Nové a dostupné byty můžeme stavět i za peníze z emisních povolenek, vysvětluje expert na bydlení

28. červen 2024

V Česku chybí cenově dostupné bydlení. Problém se přitom netýká jen nízkopříjmových obyvatel, na vlastní bydlení nebo vysoké nájmy mnohdy nedosáhnou ani lidé ze střední třídy. „Praha je v rámci celoevropského srovnání mezi hlavními městy na druhé nejhorší pozici z hlediska toho, kolik ze svých peněz vynaloží domácnost na nájem,“ upozorňuje Jan Klusáček z Platformy pro sociální bydlení.

V evropském srovnání je na tom Česko špatně i pokud jde o počet osob v bytové nouzi, kterých je na 150 tisíc, z toho 60 tisíc dětí. Lidé, kteří jsou z pohledu běžných majitelů rizikoví, zpravidla končí v rukou obchodníků s chudobou a v předražených, nevyhovujících bytech.

Čtěte také

„Vláda nyní schválila zákon o podpoře bydlení, který na tento problém cílí a přináší u nás i v zahraničí vyzkoušená řešení. Pronajímateli je po omezenou dobu garantováno placení nájmu a případných škod. Když se domácnost osvědčí, má velkou motivaci si bydlení udržet,“ vysvětluje expert pro analýzu a tvorbu politiky.

Klusáček věří, že zákon má šanci projít i parlamentem, a to napříč spektrem. Měl by totiž pomoci zejména rodinám s dětmi, kterým kvůli nevyhovujícímu bydlení mnohdy hrozí umístění do ústavní péče, a to včetně těch nejmenších.

Více stavět, ale...

Ministerstvo pro místní rozvoj přišlo s programem na výstavbu dostupného nájemního bydlení s rozpočtem okolo osmi miliard korun.

Čtěte také

„V tom je třeba pokračovat a finanční prostředky výrazně navýšit. Byly i takové předvolební sliby, které se ale zatím nerealizovaly. Jinde v Evropě se také třeba využívají peníze z emisních povolenek, za které by šlo stavět energeticky úsporné a dostupné bydlení,“ naznačuje.

Česko má v rámci vyspělých zemí jeden z nejmenších obecních bytových fondů. Obce totiž své byty v minulosti privatizovaly a ročně se jich nyní uvolní jen asi šest tisíc. Bytů se proto podle Klusáčka musí stavět mnohem víc a i obce v tom začínají být aktivnější, zároveň ale nepovažuje za rozumné plošně stanovovat, kolik bytů se má postavit.

„V Praze, v Brně nebo některých krajských městech máme extrémně drahé soukromé nájemní bydlení, tam je to zásadní. Ale v jiných městech jsou ty nájmy třeba poloviční,“ podotýká s tím, že výstavba samotná nemůže problém vyřešit, například v Praze není už kvůli pozemkům možné postavit 100 tisíc nových bytů.

Může být pro Česko inspirací dánský model družstevního bydlení? Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Šárka Fenyková , ert
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.