Bitcoinová bublina splaskla, popularita kryptoměn bude klesat, předvídá ekonom

3. leden 2019

V loňském roce nejspíš splaskla bublina na trhu s kryptoměnami. Bitcoin – největší a nejznámější z nich – ztratil 80 % své hodnoty, na konci roku 2017 přitom stál skoro 20 tisíc dolarů.

„Lidi ovládala jediná emoce, a to chamtivost. Nikoho tehdy moc nezajímala podstata bitcoinu, ale všichni chtěli bezpracně a rychle vydělat,“ vzpomíná na rok 2017 ekonom Štěpán Křeček, který očekává, že popularita kryptoměn obecně bude klesat.

V případě virtuálních měn podle něj nikdy nešlo o investování, ale vždy o spekulaci. „Je to aktivum, které nemá reálný základ. Mnozí viděli jen ten zisk a podcenili riziko. A pak na to bohužel doplatili,“ dodává.

Bitcoin má geniální marketing, na trhu je 10 let a dostal se do povědomí lidí na celém světě. Ale přesto se v běžném životě normálních lidí nepoužívá.
Štěpán Křeček

Bitcoin je typická spekulace, navíc podporuje světovou šedou ekonomiku, tvrdí ekonom

bitcoiny

Za loňský rok přinesl bitcoin svým majitelům více než 1000% výnos. Skeptikové se ale domnívají, že jde jen o nafouklou bublinu, která brzy splaskne. Jaký osud čeká bitcoin a další kryptoměny? Jde o platidla budoucnosti, nebo je lepší je co nejrychleji prodat?

Odmítá také argument, že bitcoiny nelze regulovat. Jakmile totiž centrální autority proti kryptoměnám zasáhnou, jejich hodnota se dramaticky propadne. „Centrální autority jsou schopny bitcoiny regulovat. Jen v nich zatím nevidí ohrožení, tak to nedělají,“ tvrdí.

Podle Křečka je bitcoin měnou pro nadšence, kteří si za něj mohou nakupovat některé marginálie, ale jinak se neuplatnil. „Do života běžných lidí příliš nepronikl a je těžké rozvíjet něco, co se moc nepoužívá. To je největší problém bitcoinu,“ myslí si hlavní ekonom BH Securities.

Blockchain má potenciál

Také podle Martina Leskovjana z Paralelní Polis na trhu s kryptoměnami splaskla bublina, zdůrazňuje ale, že nebyla první ani největší. Odmítá také tvrzení, že bitcoin nemá reálnou hodnotu a ilustruje to na technologii blockchainu, tedy decentralizované databáze transakcí provedených uživateli, která brání zneužití při zachování anonymity.

Bitcoin se může stát skvělým nástrojem pro chudé země, tvrdí expert na kryptoměny

Dominik Stroukal

Elektronická měna bitcoin se rozdělila na dvě části. Jedna skupina vývojářů usiluje o to, aby systém dokázal zpracovat více transakcí než dosud. Stali se členové bitcoinové komunity obětmi hry zvané letadlo nebo pyramida? Vydělá na systému jen hrstka zasvěcených, a ostatní spláčou nad výdělkem? „Jedná se o bublinu. A tak jako splaskly všechny bubliny, tak splaskne jednou i bitcoinová bublina,“ předpověděl v pořadu Pro a proti právník a publicista Aleš Rozehnal.

„Je to taková účetní kniha sloužící k zabezpečení zápisů bez centrální autority,“ vysvětluje odborník na kybernetickou bezpečnost.

Zdůrazňuje také, že za bitcoinem není žádná organizace vytvářející marketingovou strategii. Jde prý o práci mnoha nadšenců, kteří se snažili světu představit jeho pozitivní (i negativní) stránky.

Leskovjan připouští, že regulace dopadající na bitcoin ovlivňují jeho hodnotu, oproti běžným měnám ale nejsou efektivně vymahatelné. Například není možné ovlivňovat úrokovou míru nebo tisknout více peněz.

„Proces vydávání nových bitcoinů je řízený předem daným algoritmem a decentralizovanou sítí minerů a uživatelů,“ popisuje. Poslední bitcoiny se tak mají dostat do oběhu kolem roku 2140.

Křeček uznává, že technologie blockchainu má velký potenciál, protože umožňuje provádět řadu transakcí s nižšími náklady. „Ale není to všelék na dnešní problémy,“ upozorňuje.

autoři: Martin Matějka , ert
Spustit audio

Související