Biden je pyšný a tvrdohlavý. Hodně lidí by ho volilo i na smrtelné posteli, hodnotí odborník Klvaňa

8. červenec 2024

„Procházím kognitivním testem dennodenně. Vše, co dělám, je test,“ řekl americký prezident Joe Biden v rozhovoru pro stanici ABC News závěru uplynulého týdne. Odmítl tak projít odborným kognitivní testem, který prozradí reálné schopnosti a potenciál člověka. „Problém je v Bidenovi samotném. Biden je nesmírně hrdý, pyšný člověk, který je tvrdohlavý,“ říká vysokoškolský pedagog a znalec Ameriky Tomáš Klvaňa.

Současný americký prezident by podle Klvani měl testem projít, protože je zřejmé, že něco není v pořádku. „Bylo to zjevné během debaty v Atlantě, kterou jsem měl možnost sledovat přímo na místě. Je jasné, že ta odpověď stanici ABC News je vlastně takové kulantní ne. A pak si musíme klást otázku, proč tímto testem prezident Biden nechce projít,“ ptá se pedagog.

Podle Klvani existují určité pochybnosti, jestli by Biden dokázal testem projít na 100 procent.

Šanci, že dojde ke změně demokratického kandidáta na prezidenta, tak odhaduje zhruba na 50 na 50.

„Za normální situace bychom asi byli blíže k rezignaci prezidenta Bidena na kandidaturu. Problém je v Bidenovi samotném. Biden je nesmírně hrdý, pyšný člověk, který je tvrdohlavý. To samozřejmě víme ze všech našich rodinných sešlostí se staršími lidmi, že lidé bývají více a více tvrdohlaví tím, jak stárnou. To se, myslím, u Bidena projevuje opravdu dvojnásobně,“ popisuje pedagog.

Viceprezidentka Harrisová

Další možnou demokratickou kandidátkou do voleb by mohla být Kamala Harrisová, která ale nebyla podle Klvani považována za úspěšnou viceprezidentku.

„Ale je potřeba si uvědomit, že viceprezident ve Spojených státech opravdu nikoho nezajímá. Málokdo vůbec ví, kdo je viceprezident, nikdo ho nesleduje, novináři o něm moc nepíší,“ připomíná.

„Harrisová má poměrně značné pole působnosti vylepšit svůj image, pokud bude schopná to udělat, protože spousta lidí ji prostě politicky nezná. A ona má na co navazovat, byla velmi úspěšnou ministryní spravedlnosti státu Kalifornie. Předtím byla prokurátorkou v Kalifornii, která se vyznačovala tím, že šla opravdu velmi tvrdě po zločinu,“ dodává.

To, že byla dobrou prokurátorku, by jí nakonec v kampani, pokud bude kandidovat proti Trumpovi, mohlo pomoci, soudí Klvaňa.

Připomeňme, že prezident Trump je odsouzeným zločincem. Bude tady mít prokurátorku, která bude navíc žena a půjde po něm velmi tvrdě. Myslím, že má šanci zvednout svoje preference. Ale je to otázka, já bych si jí nevybral,“ popisuje a dodává, že Harrisová má mnohem větší šanci vyhrát ve volbách než Biden.

Čtěte také

Při pohledu na průzkumy by se přitom mohlo zdát, že republikánský kandidát nemá až takový náskok. Klvaňa však upozorňuje, že Spojené státy jsou rozdělené.

„Spousta lidí prostě bude volit Bidena, i kdyby byl na smrtelné posteli, protože prostě nechce Trumpa. Uvědomuje si, že Trump je opravdu velké nebezpečí pro americkou demokracii a ústavu,“ srovnává.

„Problém je samozřejmě v tom, že se bude rozhodovat v několika málo státech. Tam Trump vede o víc než dva procentní body. Ale hlavně vede soustavně skoro rok, je to velmi stabilní,“ zdůrazňuje.

Bidenův obraz poškodila nedávná televizní debata, v níž působil přinejmenším unaveně. 

Přitom si tu debatu vymyslel sám, oni tu debatu chtěli udělat takto brzo, aby všechny přesvědčili, že Biden na to má. Totálně jim to vybuchlo před očima. Teď se samozřejmě demokraté snaží hasit situaci, ale oni potřebují změnit trajektorii voleb,“ uzavírá.

Poslechněte si celý pořad Osobnost Plus.

autoři: Barbora Tachecí , job

Související