Kdyby Ukrajina mohla dovážet zbraně dlouhého doletu už od počátku, mohla by dnes být jinde, upozorňuje generál Šedivý

16. červenec 2024

Ukrajina získala od dodavatelských států povolení používat přesnější zbraně s větším doletem do Ruska. „Kdyby měla Ukrajina povolení dodávek zbraní už od počátku ruské agrese, mohla by dnes být jinde. Je to chyba evropských států a Severoatlantické aliance,“ říká v pořadu Osobnost Plus Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu a vedoucí katedry bezpečnostních studií na Vysoké škole CEVRO.

Úřadující americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden vykazuje zjevné kognitivní obtíže. Podle Jiřího Šedivého ale nemusí jít o vážné bezpečnostní riziko vzhledem k postavení USA coby jaderné velmoci.

Čtěte také

„Kolem hlavy státu existují vždycky určité týmy, které fungují za prvé jako filtr, za druhé zabezpečují opravy některých chyb, kterých se prezident dopouští, byť třeba neúmyslně,“ hodnotí Jiří Šedivý.

Ve Spojených státech i v Rusku jsou vždy přítomné sekvence dalších kroků, které předcházejí takzvanému stisknutí jaderného tlačítka. To v každém případě podléhá korekci.

Stav amerického prezidenta je přesto důvod k obavám. „Je zcela zřejmé, že Biden je v současné době již za svým horizontem a pokud prokazuje takové problémy, tak je to varující,“ domnívá se bývalý náčelník Generálního štábu. „Myslím si, že by měl odejít na odpočinek.“

„Údery do hloubky“

Ukrajina získala od dodavatelských států povolení používat zbraně s doletem do Ruska, což představuje pro další vývoj ruské agrese velký problém. Nejedná se však o zcela novou situaci.

„Ukrajinci našli způsob, jak využít vlastní prostředky a upravit je k tomu, aby prováděly údery do poměrně velké hloubky ruského území,“ upřesňuje Šedivý a dodává: „Nové je to, že se jedná o přesnější zbraně. Jde o zbraně většího doletu, což je pro Putina poměrně velký problém.“

Jestliže jsme chtěli Ukrajině pomáhat, měli jsme jí dát všechno, co ke své obraně potřebuje
Generál Šedivý o pomoci Ukrajině

Povolení k použití tohoto druhu zbraní však Ukrajina získává až nyní dva a půl roku od vypuknutí války. Šedivý to hodnotí jako jasnou chybu, k níž došlo už na samém začátku ruského napadení.

„Jestliže jsme chtěli Ukrajině pomáhat, měli jsme jí dát všechno, co ke své obraně potřebuje. A to pochopitelně i zbraně dalekého dosahu,“ upozorňuje Šedivý na situaci, v níž Ukrajině nebyl tento způsob obrany umožněn.

Rusové používají celé své území, které je vhodné pro údery na Ukrajinu. Proto Ukrajinci měli od počátku právo provádět údery na ta zařízení, která jsou nebezpečná pro Ukrajinu,“ upřesňuje.

Kdyby měla Ukrajina povolení dodávek zbraní už od počátku ruské agrese, mohla by být dnes jinde. Je to chyba evropských států a Severoatlantické aliance,“ uzavírá armádní generál ve výslužbě.

Je možné eliminovat vojenské hrozby ze strany Ruska, aniž bychom se vystavili riziku jaderné války? Jakou roli by v této situaci hrálo osvobození Krymu? A jaké scénáře ve vztahu k Ukrajině se nabízejí, pokud příští volby vyhraje hnutí ANO? Poslechněte si celý pořad Osobnost Plus.

autoři: Barbora Tachecí , kra

Související