Bek: Na vzdělávací systém musíme pohlížet komplexně a debatu o jednotlivých článcích vést vcelku

4. květen 2023

Do čela ministerstva školství bude ve čtvrtek jmenován dosavadní ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek z hnutí STAN. Vystřídá tak svého spolustraníka Vladimíra Balaše, který ze zdravotních důvodů nedávno rezignoval. Nový ministr bude muset řešit nedostatek míst na školách, komplikovaná přijímací řízení a stávky akademiků. Školství se také dlouhodobě potýká s nedostatkem financí, podle zástupce šéfredaktora deníku Právo Petra Šabaty chybí minimálně 30 miliard korun.

„Nejdříve se musím seznámit se stavem resortu, což se stane velmi rychle, a zjistit, v jakém stavu jsou jednotlivé agendy,“ vysvětluje Bek a prozatím odmítá diskusi o financování ministerstva. „Před mým jmenováním se nepustím do debaty o tom, jestli je odhad kolegy Šabaty 30 miliard navýšení rozpočtu správný, nebo ne.“

Nebudu teď vypouštět jednotlivé pokusné balonky tak, jak to někteří politici dělají.
Mikuláš Bek

Bek chce své priority veřejnosti představit v týdnu od 15. května. „Během dalšího měsíce budeme pracovat na strategii, která by měla popsat, jak se k prioritám dostaneme. Do konce června nepochybně veřejnosti řeknu, jaké kroky ode mě lze očekávat a jaké finanční prostředky k tomu využijeme,“ předkládá ministr svůj další postup.

Čtěte také

Kromě financování se ministerstvo potýká s dalšími problémy. Jedním z nich je i regionální nerovnoměrnost v přístupu ke vzdělávání. „Ministerstvo školství má v téhle oblasti schválenou strategii, kterou bude potřeba doplnit a aktualizovat a to nepochybně také bude stát finanční prostředky,“ rozebírá Bek možnosti ministerstva školství, jak chudším regionům pomoci.

„Kromě státního rozpočtu pro školství také stále využíváme evropské kohezní fondy a vláda má možnost využít další prostředky z evropského rozpočtu,“ doplňuje Bek. „Díky svému dosavadnímu působení na pozici ministra pro evropské záležitosti mám docela přesnou představu o tom, jaké možnosti v tuto chvíli máme, a budu se jich snažit využít.“

Postup brzy představím, ale musíte být ještě trpěliví

Čtěte také

K problémům se však Bek zatím detailněji vyjadřovat nechce. „Opravdu se obšírně vyjádřím ve chvíli, kdy to bude součástí plánu postupu dalších prací. Nebudu teď vypouštět jednotlivé pokusné balonky tak, jak to někteří politici dělají,“ upozorňuje Bek na předčasnost.

„Považuji za důležité, abychom se na vzdělávací systém dívali jako na celek. Od mateřských škol přes základní a střední školy až po školy vysoké a i celoživotní vzdělávání,“ nastiňuje svou vizi ministr. „Rád bych představil kroky, které budou pohlížet na celek a nebudou zapomínat na vazby mezi jednotlivými stupni. Debata o jednotlivých článcích vždycky musí být vedena vcelku.“

Čtěte také

O svém dalším postupu má Bek poměrně jasno v případě problémů na vysokých školách. Jakožto bývalý rektor Masarykovy univerzity má k této oblasti blízko. „Z pohledu jednotlivých akademiků je situace opravdu velmi nepříznivá, na druhé straně považuji za nezbytné, abychom o té věci nejprve hovořili s těmi, kdo za ni jsou zodpovědni,“ uvažuje ministr.

Debatovat tak chce s rektory jednotlivých vysokých škol a zástupci jejich akademických senátů. „V krátké době se plánují setkat s Českou konferencí rektorů a s Radou vysokých škol, což jsou podle zákona dvě reprezentace vysokých škol,“ doplňuje Bek.

V celém pořadu se také dozvíte, co má na starosti ministr pro evropské záležitosti a čím se bude zabývat Bekův nástupce Martin Dvořák nebo jak hodnotí práci Mikuláše Beka a výběr jeho nástupce redaktor Hospodářských novin Ondřej Houska. Pořadem provází Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související