Babišovi se může stát, že ho na evropském summitu vykážou z jednací síně, tipuje analytik

3. červen 2019

Svěřenský fond, do kterého premiér Andrej Babiš (ANO) vložil svůj holding Agrofert, nezabránil tomu, aby si v něm i nadále uchoval vliv. Kontroloři Evropské komise proto navrhují, aby Agrofert vrátil téměř půl miliardy korun. Podle Babiše ale auditní zpráva obsahuje řadu nepravd a nepřesností.

Premiér Babiš podle předběžné zprávy auditorů dál ovládá Agrofert. Bude muset Česko vracet dotace?

Je Andrej Babiš ve střetu zájmů?

Stovky milionů korun z dotací pro firmu Agrofert by mohlo vracet Česko do rozpočtu Evropské unie. Vyplývá to z předběžných závěrů auditu Evropské komise, kterou zveřejnily Deník N, Seznam nebo Info.cz. 

Podezření ze střetu zájmů a celkově způsob, jak se v Česku nakládá s evropskými dotacemi, prošetřovaly počátkem roku dvě ze tří generálních ředitelství Evropské komise. Z jejich šetření vznikla předběžná auditní zpráva.

Šetření vzniklo „na podnět Transparency International v ČR a ke které se připojila Česká pirátská strana. Auditoři došli k závěru, že Babiš může ovlivňovat svůj bývalý koncern a jako předseda vlády má vliv na jednání o budoucím evropském rozpočtu nebo na rozdělování dotací. To Andrej Babiš ale neustále popírá,“ říká v Interview Plus analytik Českého rozhlasu Filip Nerad.

Summit bez Babiše?

Příští rok bude summit projednávat dlouhodobý finanční rámec a nastavení fondů. Pokud se potvrdí, že je (Andrej Babiš) ve střetu zájmů, může se stát, že ho vykážou z jednací síně,“ odhaduje možný nejčernější scénář.

Analytik zároveň zdůrazňuje, že sama auditní zpráva není politicky zabarvená, jde o ryze právní rozbor situace a problémů, které auditoři objevili. „Druhá věc je, že je to právní názor. V tomto případě navíc předběžný a jak už to tak bývá, když se sejdou dva právníci, mají tři právní názory,“ upozorňuje.

Význam zprávy podle Nerada nijak nesnižuje ani fakt, že unikla do médií: „Evropská komise nechtěla zprávu zveřejňovat, protože je předběžná. Nic, co není definitivní, se nezveřejňuje. Ale to, že unikla do médií, nebude mít na finální vyznění žádný vliv.“

K nějakému snížení vracené částky může dojít, ale nedovedu si představit, že by nakonec řekli, že je vše v pořádku a nic se vracet nemusí.
Filip Nerad

Do Česka dorazil návrh auditní zprávy Evropské komise. Podle Babiše se dotace vracet nebudou

Premiér Andrej Babiš reaguje na schůzi sněmovny na informace o výsledku auditu Evropské komise ohledně jeho možného střetu zájmů dotací pro Agrofert.

Předběžný výsledek auditu Evropské komise kvůli systému proplácení dotací už dostalo ministerstvo financí i pro místní rozvoj. Českému rozhlasu to potvrdila šéfka resortu financí Alena Schillerová za hnutí ANO. Podrobnosti o zprávě ale zatím nikdo nezveřejnil, protože je důvěrná.

Podle senátora Lukáše Wagenknechta je na zprávě nezávažnější zjištění, že Česko ve velkém rozsahu selhalo v čerpání strukturálních fondů. Kvůli nedostatečné kontrole se totiž Agrofert dostal k dotacím, na které nárok vůbec neměl.

„Andrej Babiš – podle názoru auditorů – porušuje nejen evropské nařízení o střetu zájmů z loňského roku, ale i tzv. lex Babiš, tedy zákon, který měl zamezit střetu zájmů u vysoce postavených veřejných činitelů,“ podotýká.

Není prý standardní, aby evropští auditoři vykládali český zákon: „Ukazuje to, že pohled evropských a českých orgánů se může lišit. Jsou to evropští úředníci, kdo upozorňuje české úřady, že mají problém k řešení.“

Selhala i kontrola, a to je problém

V podmínkách fondů většinou je, že se má jednat o menší a střední firmy. Ale čerpání dotací není protizákonné – každý by měl mít nárok, pokud splní podmínky. A o odstřižení velkých firem od evropských peněz se nediskutuje.

Nerad vysvětluje, že pro Evropskou unii je garantem dotací Česká republika, která by je také musela případně vracet a teprve poté vymáhat po holdingu. Znamená to, že je v zájmu českého státu bránit Agrofert?

„Částečně ano. Z pohledu státu je důležité vyvrátit podezření, že selhal v kontrole rozdělování dotací. Ale stát jinak nemá důvod Agrofert bránit, je to soukromá společnost a pokud by se vracely dotace, pak by je po ní měl tvrdě vymáhat,“ dodává Filip Nerad.

Jak kauza ovlivní pozici Česka v Evropské unii? Poslechněte si celé Interview Plus Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související