Premiér Babiš podle předběžné zprávy auditorů dál ovládá Agrofert. Bude muset Česko vracet dotace?

1. červen 2019

Stovky milionů korun z dotací pro firmu Agrofert by mohlo vracet Česko do rozpočtu Evropské unie. Vyplývá to z předběžných závěrů auditu Evropské komise, kterou zveřejnily Deník N, Seznam nebo Info.cz. 

Materiál má k dispozici také server iRozhlas.cz. Předběžné závěry uvádějí, že český premiér je ve střetu zájmů, protože dál ovládá dva svěřenské fondy a přes ně má vliv na skupinu Agrofert.

Premiér Babiš, který holding před dvěma roky vložil do svěřenských fondů, to ale odmítá. Na žádost o vyjádření poslal Radiožurnálu SMS: Vyjadřoval jsem se včera celý den i u vás na Radiožurnálu. To, že důvěrná zpráva je veřejná a cíleně všude distribuována, potvrzuje účelovost a cíl celé akce. Závěry auditu odmítám. Čeští právníci mají jiný názor než komise, která okopírovala udání Pirátů a zkorumpované Transparency. Pěkný den.“ 

Co auditorům vadí a která pravidla měl premiér Babiš podle předběžných žávěrů porušit? Pokud tak bude znít i konečný audit, kolik přesně bude muset České republika Evropské unii vracet? Podnikne ministerstvo financí nějaká předběžná opatření?

Poslechněte si celý speciál.

Hosté:
Filip Nerad, zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu
Alena Schillerová, ministryně financí, ANO
Jana Klímová, analytička Českého rozhlasu
Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Czech Fund

autoři: Vladimír Kroc , jpr
Spustit audio

Související