Do Česka dorazil návrh auditní zprávy Evropské komise. Podle Babiše se dotace vracet nebudou

31. květen 2019

Předběžný výsledek auditu Evropské komise kvůli systému proplácení dotací už dostalo ministerstvo financí i pro místní rozvoj. Českému rozhlasu to potvrdila šéfka resortu financí Alena Schillerová za hnutí ANO. Podrobnosti o zprávě ale zatím nikdo nezveřejnil, protože je důvěrná.

Čtěte takéBabišův střet zájmů: do Česka dorazil z Bruselu návrh auditní zprávy, obsah je důvěrný

S jejím obsahem se teď seznamují právníci jednotlivých ministerstev. Evropská komise prověřovala mimo jiné i dotace pro firmu Agrofert a možný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). V Poslanecké sněmovně řekl, že žádné dotace nebudeme muset vracet a zákony prý on sám neporušuje. 

Co to tedy znamená, že dorazil předběžný návrh? „V této chvíli jde o upozornění, jaká zpráva se do ČR chystá. K jakému výsledku došli auditoři Evropské komise,“ vysvětluje analytik Českého rozhlasu Filip Nerad.

„Je to zatím předběžná zpráva vypracovaná pouze v anglickém jazyce. Naše administrativa se jí bude muset zabývat až v momentě, kdy dorazí v češtině (ministerstvo financí tvrdí, že by to mělo být asi do měsíce). Na vypracování odpovědi pak má tak měsíc až dva. “

Podle Nerada je to předběžný závěr, ke kterému se každá členská země může vyjádřit. Až teprve na základě této odpovědi vypracuje Evropská komise svou finální zprávu. A až ní se Česká republika bude muset řídit.

Výsledná zpráva se lišit nebude

Komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman se domnívá, že se výsledná zpráva nebude až tak odlišná. „Bude konstatovat, že Andrej Babiš i nadále zůstává ve střetu zájmů, a firmě Agrofert by neměly být vypláceny evropské dotace.“

Ministerstva, která se mají vyjadřovat, jsou podle Hartmana ale vlastně taky v konfliktu zájmů. Taky spadají pod premiéra Babiše, a tak prý nelze vyloučit, že se dozvíme, že náš premiér v žádném střetu zájmů není. 

autoři: Jan Burda , Jan Bednář , Petr Hartman , jpr
Spustit audio

Související