Soudný premiér by řekl: Prověříme to. Nebereme audit EU na lehkou váhu, říká Jurečka (KDU-ČSL)

3. červen 2019

Politickou scénou hýbe předběžná zpráva auditu Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman má za to, že zjištění jsou závažná. Podle premiéra ale nectí pravidla spravedlivého procesu.

Pokud se zjištění Evropské komise potvrdí, hrozí, že budeme vracet dotace v hodnotě téměř půl miliardy korun. Poslanec Marián Jurečka (KDU-ČSL) přitom upozorňuje, že Česko by fakticky nemuselo peníze posílat zpět. Suma by byla stržena z nejbližší platby od EU.

Karel Hvížďala: ANO, střet zájmů majitelů médií je nebezpečný

Andrej Babiš

„Kdo se vzdá faktů, vzdává se svobody. Jestliže už nic není pravda, nikdo nemůže kritizovat držitele moci, protože se přitom nemá o co opřít.

Hnutí ANO ústy poslance Karla Turečka, který kandidoval jako nestraník ale je člen klubu ANO, v rozhovoru říká, že v tuto chvíli je zprávu jakkoli hodnotit brzy. Dokonce považuje postup nejvyššího státního zástupce Zemana za nestandardní. „Je to stejné, jako kdyby soudce před vynesením rozsudku rozdal všem zúčastněným stranám jeho návrh,“ říká na Plusu Tureček.

„Orgány činné v trestním řízení se musí zajímat o jakékoli záležitosti v případě, že dojde už jen k podezření. Nejsou tady od toho, aby čekali, jak to tedy dopadne na úrovni Evropské komise,“ nesouhlasí Jurečka.

Zpřísnění legislativy v roce 2018

Tureček připomíná případ z roku 2017, který se týkal Státního zemědělského intervenčního fondu a poslanců Jaroslava Faltýnka (ANO), Petra Kudely (KDU-ČSL) a Ladislava Velebného (ČSSD). Tehdy měla česká strana vracet 22 milionů korun.

Podle Mariána Jurečky jde ale o zavádějící argument, protože v roce 2018 došlo v otázce střetu zájmů k zásadnímu zpřísnění legislativy Evropské komise. Jurečka je přesvědčen, že od té doby je premiér nepochybně ve střetu zájmů.

Soudný premiér by řekl: Prověříme to, nebudeme to brát na lehkou váhu.
Marián Jurečka (KDU-ČSL)

Tureček je nicméně přesvědčen, že Babiš ve střetu zájmů není. V tuto chvíli je prý v zájmu všech, aby se ČR před EU obhájila, a to jednoznačně.

Víc si poslechněte v audiozáznamu duelu. Ptala se Věra Štechrová.

autoři: Věra Štechrová , marz
Spustit audio

Související