Ať Babiš prodá své firmy, příliš mnoho moci v jedněch rukou do demokracie nepatří, míní Roll z Milionu chvilek

18. listopad 2019

250 tisíc podle policie, podle organizátorů ze spolku Milion chvilek pro demokracii až 300 tisíc lidí se zúčastnilo demonstrace na pražské Letné za zdravou demokracii a za demisi premiéra Andreje Babiše (ANO).

Podle mluvčího Milionu chvilek pro demokracii Benjamina Rolla by měl Babiš odstoupit, pokud neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou a nevzdá se vlivu na své firmy. Když se tak nestane, chce spolek přijít se „silnějšími a kreativnějšími“ protesty – jejich konkrétní podobu případně upřesní 7. ledna 2020.

Čtěte také

„Nemusí jít jen o velké masové akce, na které přijde 300 tisíc lidí, ale můžou to být nové zásahy do veřejného prostoru. Být mezi lidmi a ukázat, že části veřejnosti záleží na demokratických pravidlech. A budeme pokračovat, dokud se to nevyřeší,“ deklaruje Roll s tím, že se chtějí zaměřit na regiony a menší obce.

Andrej Babiš ovšem odstoupit nehodlá, nemíní odvolat ani ministryni spravedlnosti a střet zájmů podle svých slov nemá, protože prý udělal vše, co mu ukládá zákon.

Roll ale upozorňuje, že Babiš sice své firmy dal do svěřenských fondů, ale stále jsou jeho: „Kdyby je definitivně prodal a neměl na ně vliv, byl by to jasný signál, že tento hlas slyší a chce mu vyhovět. Zatím nás jen ignoruje a nerespektuje.“

Andrej Babiš má očividný vliv na své firmy, hraje v jejich prospěch a ovlivňuje svá média. To musí být odmítnuto bez ohledu na konsekvence. Musí jasně zaznít, že toto není v pořádku. Příliš mnoho moci v jedněch rukou do demokracie nepatří.
Benjamin Roll

Preference hnutí ANO ale neklesají pod 30 % – neaktivizují masové demonstrace Babišovy příznivce?

„Ukazuje se, že jeho voliči nevidí alternativu. Proto jsme se na Letné obrátili na opoziční strany, aby si to uvědomily, začaly spolupracovat a mluvit s lidmi. A do příštích voleb vymyslely plán, aby po nich měly demokratické strany větší vliv. Dnes politickou moc fakticky nemají,“ podotýká.

Proč požadují demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové? Poslechněte si celé Interview Plus Michaela Rozsypala.

autoři: Michael Rozsypal , ert

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.