Argument o antisemitismu muslimů je přehnaný. Používá se jako záminka, myslí si historik Frankl

9. leden 2020

Michal Frankl se aktivně věnuje výzkumu fenoménu uprchlictví v Evropě, dokonce na tuto svou vědeckou činnost získal grant. Mezi antisemitismem ve 30. letech a dnešní islamofobií, prý vidí jisté paralely. Na druhou stranu −  takto primitivní srovnání dělat nechce.

Čtěte také

V souvislosti se strachem z muslimských uprchlíků se často artikuluje téma jejich antisemitismu. Vidět světový nárůst protižidovských nálad v souvislosti s vlnou migrace ale podle Michala Frankla není tak docela na místě.

„Nepochybuji o tom, že lidé si s sebou něco přinášejí… Otázkou je, co s tím a jakým způsobem je může třeba znalost historie někam posunout,“ komentuje obavy ve společnosti.

Byl bych rád, kdyby i lidé, kteří mají kritický postoj k migraci, o ní byli schopní mluvit realisticky. Aby nebyla diskutována z perspektivy konspiračních teorií.
Michal Frankl

Evropané podle Frankla potřebují hlavně ujištění, že migrace je součástí života společností a nejde o nic nového. „Většina lidí také potřebuje cítit, že situace se nevymyká kontrole,“ dodává.

Žid vs. muslim?

Frankl vysvětluje, že se na celou problematiku dívá z jiné perspektivy. Jako historik ví, že velmi podobná tvrzení, která dnes slýcháme o migrantech, se objevovala i o židovských uprchlících. Zejména prý o stereotypizaci (jakési zobecnění) východních židů.

„V období vzniku první republiky se východní Žid objevoval jako protiklad občana – kriminální nebo komunistický živel, dokonce ´terorista´,“ popisuje s tím, že přičítání negativních vlastností vidíme v současnosti. Bez toho, aby lidé, kterých se mají týkat, byli podle jakýchkoli znaků radikalizováni.

Frankl sice uznává, že argument o antisemitismu muslimů má nějaký reálný základ, je podle něj přehnaný a používá se jako záminka.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Michalem Franklem. Mluvili třeba o tom, jestli by bylo dobré udělat za tématem holocaustu tlustou čáru.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související