Boj s českou islamofobií je běh na dlouhou trať, tvrdí ředitelka neziskovky In Iustitia

25. březen 2019

Nedávná krvavá zkušenost Nového Zélandu s terorismem vyvolala u většiny světových státníků vlnu solidarity a odmítnutí podobných násilných útoků. Stačí podobná prohlášení, nebo by politici měli jasně odmítnout jakoukoliv formu xenofobie a rasismu? A reagují čeští politici na tuto událost adekvátně?

Čtěte také‚Slávu mu nedopřeji.‘ Novozélandská premiérka nechce dát útočníkovi z Christchurche prostor k šíření rasismu

„Formální kondolence proběhly, ale souhlasím, že je třeba tyto události pojmout i směrem do domácího prostředí. Jsou situace, kdy by společnost měla jasně říci, že takhle už dál ne,“ uvedl v pořadu Pro a proti ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák.

Otázkou ale prý je, jak by výzva politiků měla vypadat. „Měli by vyzývat občany, aby šli protestovat? Další variantou je, co dělají politici na exekutivní rovině a v denní rutině pro to, aby se nemohly stát takovéto tragedie.“

Některá média prezentují některé představitelé české muslimské komunity poměrně kontroverzně a tak vyvolávají v lidech odpor. Jde tedy o dlouhodobější problémy, kdy se v lidech zasívá nějaké semínko pochybnosti a při podobné velké události, jako se teď stala, to může být zneužito daleko masivněji.
Rudolf Jindrák

Ředitel zdůraznil význam prevence, která tkví v represi a trestání podobných činů. „Je také dobře, že se sledují sociální sítě... a některé internetové diskuze byly přerušeny. Ty svědčí o tom, jaká nálada v určitých vrstvách společnosti je.“

Jan Fingerland: Nový Zéland vymítá zlo ze svého středu

Na Novém Zélandu pohřbívají mrtvé

Na Novém Zélandu pohřbívají mrtvé a současně odkrývají, co podle nic vedlo k masové vraždě ve dvou mešitách. Je to nepříjemná, ale i trochu nebezpečná činnost.

„Bavíme se tu o muslimech, ale jsou tu další společenství, počínaje Židy a konče pravoslavnými křesťany, takže já bych to nerozděloval. Politika hraje důležitou roli, ale důležitá je i širší společenská debata, výchova, školství a tak dále,“ konstatoval Rudolf Jindrák.

Nárůst útoků na české muslimy

„Čeští politici reagují v souladu s politickými očekáváními, ale neadresují ty, kteří mohou pociťovat ohrožení. Takže kondolence proběhly, ale nezmiňovaly, že obětmi se stali muslimové,“ upozornila ředitelka neziskové organizace In Iustitia Klára Kalibová.

Ta věří, že je nutné teď jednoznačně říci, že se muslimové žijící v České republice nemusí obávat podobných útoků. „A že kdyby k nim došlo, budou chráněni. Tak se stalo třeba ve Skotsku ústy tamní premiérky.“

Od roku 2015 došlo k nárůstu útoků na české muslimy o 300 %. Nemáme skoro žádné migranty, takže jsou napadáni muslimové, kteří tu žijí dlouhodobě, platí daně a jejich děti tu chodí do školy, případně české konvertitky k islámu... To vypovídá o extrémně netolerantní české společnosti, ačkoliv s muslimskou komunitou nemá v podstatě žádný kontakt.
Klára Kalibová

Právnička připomněla, že média rozhodují, o čem budou informovat a jak. „Proč iDnes udělal titulek o tom, že se čeští muslimové ozbrojují, a neudělal titulek, že spoléhají na českou policii, což je výrok představitele brněnské muslimské komunity pana Al-Rawího, který tu žije 20 let a jeho projevy důvěry v tento stát nikdo neslyší?“

„Boj s českou islamofobií je běh na dlouhou trať. Je to věcí vzdělání, ale je tu i závazek, že jsme demokratická země s nějakou ústavou a s náboženskou tolerancí, v níž muslimové žijí dlouhodobě,“ shrnula Klára Kalibová.

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související