Archiv Plus: Lidská tvář Jiřího Pelikána

21. červen 2019

Lze být v jednom životě postupně členem KSČ, předsedou Akčního výboru Národní fronty na vysokých školách, generálním tajemníkem a předsedou Mezinárodního svazu studentstva, ústředním ředitelem Československé televize, poslancem parlamentu v 50. i 60. letech, kulturním atašé československého velvyslanectví v Itálii, vydavatelem exilového časopisu Listy, poslancem europarlamentu za italskou Socialistickou stranu a poradcem prezidenta Václava Havla? Jiří Pelikán to dokázal.

Prominentní komunista i exulant

Patřil k prominentům komunistického režimu u nás v jeho prvním dvacetiletí – v jeho stalinistické, přechodné i reformní fázi. Od roku 1969 byl po 20 let exulantem, možno říci opět prominentním. V této době byl také častým terčem komunistické propagandy. V 90. letech žil střídavě v Praze a Římě.

Jak dělat humor za protektorátu i za komunistů? Na to přišel Jiří Štuchal

Jiří Štuchal

Před 40 lety – 2. března 1979 – zemřel herec, imitátor, konferenciér, spisovatel a dlouholetý rozhlasový redaktor i moderátor Jiří Štuchal.

Z nejstarší zvukové nahrávky, kterou jsme měli k dispozici, jsme vybrali alespoň krátký úvod. Jde o diskusní pořad Československé televize Tribuna z ledna 1964 (tedy krátce po nástupu Jiřího Pelikána do funkce ústředního ředitele ČsT) – diskutovali spolu dva prominentní aparátčíci Vladimír Koucký a Vasil Biľak. Jiří Pelikán diskusi moderoval.

Vděčným zdrojem byly raně normalizační rozhlasové komentáře z let 1969-1970, ve kterých se Jiří Pelikán stal častým propagandistickým terčem. Vybrali jsme několik ukázek z obsáhlého dvoudílného komentáře věnovaného přímo Pelikánovi i další zajímavé úryvky.

Politické procesy a Husákova povaha

Z archivu rozhlasové stanice Svobodná Evropa jsme vybrali pasáže ze dvou velmi pozoruhodných obsáhlejších záznamů. Šlo o rozhovor s redaktorem RFE Karlem Jezdinským z roku 1971 o ilegálním vysočanském sjezdu KSČ, který se konal těsně po sovětské okupaci, a z nedatované diskuse s historikem Karlem Kaplanem o politických procesech v Československu.

Jiří Ruml aneb Příběh reportéra

Jiří Ruml

V těchto dnech je tomu patnáct let od smrti rozhlasového novináře a obnovitele Lidových novin Jiřího Rumla. Pokud bych měl charakterizovat jeho profesní činnost, použil bych slovo reportér.

Velmi zajímavý je také pořad rozhlasové stanice BBC o Gustavu Husákovi z roku 1984. Ve vybrané ukázce Jiří Pelikán přibližuje povahové vlastnosti tohoto komunistického vůdce.

Jako jakási sumarizace života Jiřího Pelikána (včetně období 50. let) vyznívá pořad Českého rozhlasu Radiofórum z roku 1995. Pelikán je zde hostem svého oponenta z předúnorové doby, redaktora a bývalého politického vězně Jiřího Ješe. Z velmi obsáhlého pořadu jsme vybrali alespoň tři důležité ukázky.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související