Jak dělat humor za protektorátu i za komunistů? Na to přišel Jiří Štuchal

29. březen 2019

Před 40 lety – 2. března 1979 – zemřel herec, imitátor, konferenciér, spisovatel a dlouholetý rozhlasový redaktor i moderátor Jiří Štuchal.

Narodil se v roce 1912 a po maturitě pracoval jako bankovní úředník. Od konce 30. let se postupně prosadil jako estrádní i rozhlasový komik, autor a interpret řady představení a pořadů.

Miroslav Horníček a Jiří Štuchal v zábavném pořadu

V závěrečné etapě svého uměleckého působení patřil mezi nejpopulárnější české komiky. Vrchol jeho kariéry přitom nesporně spadal do 2. poloviny 60. let. 

Vzpomínky nejen na protektorát

Jeho nejstarší nahrávka v rozhlasovém archivu není přesně datována. Pochází z pořadu, který byl odvysílán v roce 1961 a připomínal už tehdy stařičké rozhlasové záznamy. I přes horší technickou kvalitu tohoto snímku jsme vybrali a zařadili část této unikátní nahrávky.

Ukázky z osobních vzpomínek Jiřího Štuchala jsme vybrali ze dvou rozhovorů, které byly Československým rozhlasem odvysílány v letech 1966 a 1968. Na jejich výsledné podobě se nesporně podepsala svobodnější dobová atmosféra.

Dozvíme se, kdy a jakým způsobem začal Jiří Štuchal spolupracovat s rozhlasem, o obtížnosti rozhlasové práce v období protektorátu a doby následující a zazní i nezbytné historky z natáčení. 

Jiří Štuchal

Šťastnou cestu i víkend

Dále jsme zařadili ukázky ze Štuchalova rozhlasového cyklu o anekdotách i dalších rozhlasových pořadů z 60. let (Vinnetou je zase sám doma), na kterých se podílel. Z řady silvestrovských pořadů, které Jiří Štuchal uváděl, jsme vybrali ukázky z roku 1954. Štuchal se zde mimo jiné uvedl jako autor monologu pro Stellu Zázvorkovou, z něhož jsme – z časových důvodů – zařadili alespoň část.

Kromě mnoha dalších aktivit moderoval Jiří Štuchal od roku 1962 pravidelný a velmi populární pořad pro motoristy nazvaný Šťastnou cestu. Tento pořad, přejmenovaný později na Šťastný víkend v odpočinku, sportu i zábavě, uváděl i na počátku 70. let, kdy už bylo – díky nastupující normalizaci – jeho působení v Československém rozhlase výrazně omezeno.

Pro ilustraci jsme zařadili ukázku z tohoto pořadu ze závěru roku 1971, o rok později byl pořad zrušen úplně a Jiří Štuchal z rozhlasu odejit.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související