Anekdota, kterou Cimrman rozesměje kdekoho, jen ne chemiky

2. září 2015

Tu nejznámější chemickou anekdotu, alespoň na místní poměry, přinesla divadelní hra Lijavec z repertoáru Divadla Járy Cimrmana. Připomíná se v ní, že Cimrman vytvořil i jednu velice krátkou anekdotu, která zní: H2SO5.

V publiku zpravidla vyvolá salvu smíchu, kterou si divadelníci na podiu vysvětlují zpravidla tak, že se tam určitě nacházejí nějací chemici, kteří vědí, že síra v takové sloučenině musela být osmimocná. A to že je pro chemika tak komická představa, že se neudrží.

Jenže zrovna chemici se tomuto kratičkému vtipu moc nesmějí. Sloučenina se vzorcem H2SO5 totiž skutečně existuje a síra v ní není osmimocná, ale klasicky šestimocná, protože jedna hydroxylová skupina OH je k síře navázána přes kyslíkový můstek. Vzniká tak kyselina, která v mnohém předčí i pověstnou H2SO4.

Na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy o tom redaktorku Terezu Burianovou přesvědčili chemici Zdeněk Šmejkal a Luděk Míka.

Na obranu Cimrmana se sluší dodat, že kyselinu peroxisírovou poprvé vyrobil a popsal německý chemik Heinrich Caro v roce 1898. Cimrmanovi tehdy bylo 42, 34, 30 nebo 15 let a trápily ho patrně důležitější záležitosti než nejnovější poznatky tehdejší chemie.

autor: Tereza Burianová
Spustit audio