Nixon a Kennedy, Carter a Reagan, Trump proti Clintonové a proti Bidenovi. Tyto a další americké prezidentské souboje z historie dávnější i poměrně čerstvé přinese série Českého rozhlasu Plus Americké prezidentské duely.

Každé čtyři roky se v USA odehrává politické drama. Prezidentský souboj, na který hledíme i v Evropě se zájmem i obavami. Kdo se stane na další čtyři roky zřejmě nejdůležitějším politikem planety, jakýmsi „ředitelem zeměkoule“? Jakou povede zahraniční politiku a jak ovlivní pozici jedné ze supervelmocí našeho světa?

Jméno toho, kdo na příštích pět let obsadí Bílý dům, budeme znát už za rok. O dvou kandidátech, kteří změří své síly, rozhodnou primárky Republikánské a Demokratické strany, které začnou příští rok v lednu. Do té doby vám připomeneme výběr nejzajímavějších prezidentských duelů historie.  

Rozhodování amerických voličů může být pod vlivem mnoha událostí, ale i takzvaných „černých labutí“. V minulosti to byl covid, různá vítězství a prohry ve studené válce, ale také inflace, pokles hospodářského růstu a v roce 2000 dokonce tak těsný výsledek voleb na Floridě, že o vítězi rozhodoval Nejvyšší soud. Ale nakonec rozhoduje především voličova peněženka. A také vnitřní americké kulturní války.

Většinou to byl souboj silných osobností. Ale poslední dvoje americké volby ukázaly odklon od klasického politického scénáře: kariérním politikům Hillary Clintonové a Joe Bidenovi se postavil politický parašutista, člověk z byznysu, který okouzlil publikum zdáním, že on to bude dělat jinak a zkorumpované washingtonské elitě ukáže, zač je toho loket.

Byly doby, kdy volby v USA mohla rozhodnout televizní diskuse. Zpocené čelo Richarda Nixona. Nebo vtip Ronalda Reagana. Ani to už neplatí – kouzlo osobnosti jako by vyprchalo. Rozhodující je marketing a války na sociálních sítích.

Nejnovější články