Alice Muthspiel: Ikona francouzské kinematografie Brigitte Bardot oslavila devadesátku

10. říjen 2024

„A Bůh stvořil ženu“ – magickou a provokující herečku, nejobdivovanější sexuální symbol své generace, nepřekonanou filmovou ikonu, která zanechala nesmazatelnou stopu na plátnech, tak v hudbě. Rozhodně ale v srdcích všech Francouzů a která se proslavila v 50. a 60. letech nejen svým hereckým talentem, ale i krásou. Pro některé byla předmět různých fantazií, pro jiné ikonou feministickou.

Brigitte Bardot je žena, která na plátně hrála role osvobozených, nekonvenčních a samozřejmě osudových žen. Díky jejím filmům se změnilo i postavení žen ve francouzské společnosti. Nejen, že se začaly oblékat a česat jako ona, ale především žily ve světě sexuální svobody, kterou jim přinesla.

Čtěte také

Objevila se na 3 tisících obálkách časopisů po celém světě. Múza mnoha filmařů a autorů, obdivovaná vsemi francouzskými prezidenty, známá všem pod iniciálami: BB.

Slavná Brigitte Bardot v soukromí svého domu La Madrague v Saint-Tropez, kde se rozhodla žít mimo reflektory a daleko od pařížského shonu, oslavila koncem záři své 90. narozeniny.

Ještě v předvečer slavnostního dne naléhala v dopise na téma ochrany zvířat na Ursulu von den Leyenovou: „Paní předsedkyně, nežádám k 90. narozeninám žádný dárek, ale ráda bych, abychom nešlapali po vzácném pokroku, kterého jsme za desítky let bojů dosáhli!“

Od svých obdivovatelů dostala tuny květin, dárků a dopisů. Na každý dopis osobně odpověděla a ještě na X uveřejnila krásné, vlastní rukou psané a malované poděkovaní.

Čtěte také

V médiích se o Bardotové mluvilo týden od rána do večera. Léta už odmítá rozhovory, ale některým je při této příležitosti poskytla. Prožívá možná složité období, ale neztrácí svůj osobitý charakter.  

V rozhovoru pro La Provence uvedla: „Cítím extrémní pocit osamělosti.“ Deníku La Dépêche pak řekla: „Mám už těch narozenin plné zuby! Už mě to nebaví, jsem příliš žádaná. Naštěstí neslavím devadesátiny každý den!“

Na TV 5 Monde si Francouzi mohli v úžasném 40minutovém telefonickém rozhovoru poslechnout její neskutečné vzpomínky na svůj nejen umělecky život, vyjádření obrovského obdivu k Edith Piaf.

Čtěte také

Nebo být svědky, jak se skoro rozplakala nad lidskou krutostí vůči nevinným zvířecím tvorečkům. Jinde se také mluvilo o dědictví a dozvěděli jsme se, že BB „… odmítla prakticky všechny závratné smlouvy, které jí byly nabídnuty“.

Propůjčila svůj profil Francii, aby ztělesnila Marianne, symbol svobody, rozumu, národa, vlasti a občanské ctnosti republiky, ale měla jen dvě oficiální smlouvy: Lancel, který vytvořil kabelku s jejím jménem, a jednu módní značku prodávanou na internetu. Ostatní těžili z její benevolence nebo velkorysosti.

Obrovské jmění?

Kdyby její bohatství odpovídalo popularitě a reakcím, které vyvolala, měla by na kontě prý obrovské jmění. Vše, co měla, obětovala své nadaci na záchranu zvířat. V dokumentu „Brigitte Bardot l’insoumise“ uvedla: „Žiji velmi jednoduše. Nemám žádný personál, žádnou loď. Nemám ráda luxus, mám ráda pohodlí. Bohatství mě odpuzuje. Žiju den za dnem, důstojně a pozitivně.“

Čtěte také

Mnozí se pokoušeli přenést život hvězdy na filmové plátno, ale jen málokdo získal její souhlas.

Například o televizním seriálu „Bardot“, kde roli Brigitte hraje mladá herečka Julia de Nunez, ačkoliv je podoba nápadná, BB prohlásila v rozhovoru pro Journal de dimanche: „Jediné, na čem záleží, je můj skutečný život, a ne nějaké pitomé biopiky.“ Její požehnání má však dokument „Bardot“, kde je sama vypravěčkou, a který distributor Pathé uvede v kinech příští rok.

Saint-Tropéz a jeho okolí, kde  byl natočený v roce 1956 Rogerem Vadimem kultovní film „A Bůh stvořil ženu“ se stalo centrem všech oslav. Hvězdu zde uctívají na majáku v přístavu dva ohromující desetimetrové portréty od Ghislaina „Jicky“ Dussarta, jejího osobního fotografa a jak říká „bratra, kterého neměla“.

Čtěte také

Jeho dalších 80 dosud nepublikovaných fotografií bylo k vidění v třípatrové Nadaci Linda a GuyPieters. Vybírala je sama oslavenkyně s jeho synem Pierrem, žijícím s rodinou v jejím druhém domě La Garrique, ráji zachraňovaných zvířat, kde se Bardotová často schovává před turisty. 

Od 15. června výstava přilákala tisíce návštěvníku ze všech koutů světa i se svými pejsky. Dále pak se promítalo, debatovalo a vystavovalo jak v exteriéru, tak v druhém patře Muzea četníků. „Všechny akce“, z nichž některé potrvají do listopadu a déle, „byly schváleny samotnou světovou filmovou ikonou“, uvedla starostka.

Alice Muthspiel

Bez Brigitte by Saint-Tropez nebylo takové, jaké ho známe, svěřují se obyvatelé, kteří jsou velmi pyšní na vše, co dokázala, a pomalu se probouzejí z velkolepé oslavy, která díky pokračujícím výstavám jen tak neskončí.

V éteru stále zní její oblíbená píseň „La Madrague“ a slova, kterými ve svých devadesáti letech konstatuje: „Co je v životě důležité, je štěstí a radost ze života. Chuť se probudit, chuť zpívat, a chuť zůstat co nejdéle mladá v srdci. Voilà!“

Autorka je publicistka, žije v Paříži

autor: Alice Muthspiel
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.