Klára Notaro: Lvice Bardotová

26. srpen 2024

Dne 28. září oslaví 90. narozeniny slavná filmová herečka, zpěvačka a ochránkyně přírody Brigitte Bardotová. Francouzi ji zbožňovali coby nejkrásnější ženu světa a říkali jí zamilovaně: BB, to jsou její iniciály, ale bébé také francouzsky znamená miminko a přeneseně drahoušek.

Brigitte Bardotová se narodila v bohaté pařížské rodině, jako dítě se věnovala baletu.  A právě jako baletka na sebe upoutala pozornost, když tančící předváděla klobouky na módní přehlídce.

Brigitte Bardotová na poštovní známce

Z mladičké manekýnky se stala herečka díky filmaři Rogeru Vadimovi, kterého si vzala ve svých 18 letech za manžela. Nyní žije ve čtvrtém, spokojeném manželství.

Natočila přes 40 filmů, ve kterých vyniká  jako krásná citlivá žena. Stala se obdivovaným symbolem ženství, křehkosti. Byla silná a zároveň zranitelná, a velmi dobře chápala  rozměr tragického osudu  Marilyn Monroeové.

Čtěte také

Nejvýznamnějšími filmy Brigitte Bardotové jsou... a Bůh stvořil ženu, Pravda, Pohrdání...

Brigitte Bardotová ztělesnila odvážný přerod ženství. Dovolila ženám, aby se na svůj život dívaly jiným způsobem, než bylo dosud zvykem. Kdysi dávno v 50. letech se nebála nosit kalhoty, kratičké sukně, dvoudílné plavky a natáčet scény, kde je nahá.

Odpor vůči upjatému měšťanskému prostředí její rodiny jí dal do života sílu a energii. Pobývala na Azurovém pobřeží, kam jen kvůli ní proudily davy turistů a obdivovatelů.

Ochránkyně zvířat

V 70. letech se rozhodla ukončit uměleckou kariéru a věnovat veškerou energii a nemalé finanční prostředky na ochranu zvířat. 

Její první slavnou kauzou byla obrana tuleních mláďat, která byla hromadně zabíjena v Kanadě kvůli jemné bílé kožešině.

Brigitte Bardot

Vyzvala tehdejšího prezidenta Valéryho Giscarda d’Estaing, aby zakázal dovoz této kožešiny do Francie. Prezident její prosbu pochopil a dovoz kožešiny tuleních mláďat okamžitě zakázal.

Valéry Giscard d’Estaing také vyhověl žádosti Brigitte Bardotové, aby se v automobilovém průmyslu  při nárazových crash testech už nepoužívaly velké opice, většinou paviáni, ale plastové figuríny.

Slavná herečka Bardotová se za svůj dlouhý život obrátila se žádostmi o ochranu zvířat na všechny prezidenty Francie, ale jediný Giscard  jí skutečně vyšel vstříc. Její zásluhou se také stal méně bolestný proces zabíjení zvířat na jatkách.

Čtěte také

Nyní se opět Brigitte Bardotová dostala do centra zájmu médií. Nikoliv kvůli  blížícím se devadesátinám, ale opět kvůli ochraně přírody, nebo spíš: kvůli ochraně ochránců přírody.

Na 71letého Watsona  byl vydán mezinárodní zatykač, byl zatčen v Grónsku a nyní mu hrozí, že bude vydán japonské justici za to, že škodil japonským velrybářům. Bardotová říká, že by uvěznění nepřežil.

I přes svůj vysoký věk  Brigitte Bardotová neúnavně bojuje za práva zvířat, bojuje za to, aby svět byl vlídnější ke všem živým tvorům.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio