Alice Muthspiel: Voilà, 60 let od Četníků ze Saint-Tropez a 110 od narození Louise de Funèse!

24. březen 2024

Známý refrén připomínající 60. léta a nejslavnějšího policistu francouzské kinematografie! Saint Tropez se bude od dubna pohupovat v rytmu melodie první epizody šestidílného seriálu Četník ze Saint Tropez.

Letos prví epizoda oslaví 60 let od své premiéry a za tu dobu pobavila neskutečných pět generací Francouzů. Král francouzské komedie Louis de Funès by letos na svém narozeninovém dortu sfoukl 110 svíček, a tak si ho slavná místní četnická stanice, která se v roce 2016 stala muzeem, zvolila jako ústřední námět své nové letošní výstavy. 

Čtěte také

A jak „Četníci“ přišli na svět? Myšlenka pochází od scenáristy Richarda Balducciho, kterému byl během pobytu v Saint Tropez odcizen fotoaparát. Četníky na stanici však krádež vůbec nezajímala. Rozčílený Balducci se tehdy zapřísahl, že tu bandu neschopných lenochů „proslaví“. 

Běžel si o tom okamžitě promluvit s Funèsem. Herci se myšlenka natočit film líbila, a tak Balducci bez váhání sepsal první synopsi, ve které už se objevuje četnický hon na nudisty. Byl to jen začátek obrovského úspěchu filmu, který nikdy nepřestal vyvolávat výbuchy smíchu u francouzského publika. 

Jistěže historky z natáčení nechybí. Třeba ta od Yvese Vincenta, jak herci každé ráno, když dorazili na natáčení s textem, který se svědomitě naučili den předtím, dostali scénář od Funèse, který jim k velkému rozčarování rozdal papíry s novými dialogy, které se měli naučit a hrát samozřejmě ještě týž den. Nebo když měl mladičký herec trému, Louis s ním nepromluvil až do chvíle, kdy se mu scéna povedla. Poznalo se to tak, že řekl: „Stop! Ten mě ale rozesmál!“ 

Čtěte také

De Funès znal mechaniku komedie velmi dobře a jeho objevy nových scének byly prostě úžasné. Vždy říkal, že chce točit filmy, na které by se mohly dívat děti. Byly pro něj publikem číslo jedna a navíc, když se podíváme, jak hrál, je zřejmé, že se neomezoval jen na grimasy, ale skvěle reprodukoval lidské vystupování, což se dětem, jako pečlivým pozorovatelům velmi libí. Asi jako náš nadčasový kašpárek. 

Ale neslaví se jen v Saint Tropez! Ve vesnici Cellier, jen 4 hodiny od Paříže směrem k Atlantiku, se nachází Funèsův zámek Château de Clermont a spousta jeho dlouholetých místních přátel. Lidé blízcí geniálnímu komikovi zde založili asociaci Po stopách Louise de Funèse, která určitě v dubnu pobaví návštěvníky projekcemi filmů, imitátory, výstavami sběratelů nejen děl fenomenálního komika, ale i ukázkami historické četnické výstroje. 

Vždycky byl vtipný, i když nebyl na obrazovce

Zážitky tam budou vyprávět jak jeho sousedé, tak herci, kteří s nim natáčeli, mezi nimi i první černošská četnice Nicaise Jean-Louis. Vzpomíná, že když filmový tým večeřel v Saint-Tropez, Funès měl od svého kardiologa zakázaný alkohol, a tak dělal posunky na číšníka, aby mu naservíroval slivovici přímo do jeho šálku kávy. Jeho rázná žena Jeanne se však ohradila: „Ale Lulu, to ty nesmíš! Mais no!" Jakmile však otočila hlavu, začal se pošklebovat tak, že jsme byli smíchy bez sebe. 

Vždycky byl vtipný, i když nebyl na obrazovce. S Louisem byla vůbec legrace, vypráví sousedé. Měl alarmy nejen po celém zámku, ale i v králíkárně. Při vstupu je vždy zapomínal vypnout, četníci se k němu tehdy pěkně naběhali.

Čtěte také

Také se chodil každé ráno v šest hodin dívat, jak jeho sousedé, manželé Releonovi, dojí krávy, aby s nimi poté vypil svou ranní kávu. 

Četníci v Saint Tropez už nehoní nudisty. Přestěhovali se do moderní budovy, kde jako relikvii schraňují plakát, který tehdejšímu veliteli brigády osobně předal režisér Jean Giraud. A v zahradách zámku Clermont, kam se každé léto vydá až tisíc rozzářených fanoušků denně, stále voní nový druh oranžové růže pojmenované po svém obdivovateli: „Louis de Funès“. 

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Alice Muthspiel
Spustit audio