Alexandr Mitrofanov: Týden v zemi, kde se čas odvíjí pozpátku

19. březen 2021

Zatímco ve většině zemí světa se čas pohybuje směrem dopředu, v současném Rusku se může stát, že zítřek bude znamenat návrat o roky nazpět. Svědčí o tom tři vybrané události z končícího týdne.

Alexeje Navalného konečně přivezli do kolonie číslo 2 v městě Pokrov poté, co ho nějaký čas drželi ve vazební věznici. Dostal ven zprávu, ve které píše: „Musím přiznat, že ruský vězeňský systém mě dokázal překvapit. Neuměl jsem si představit, že je možné 100 kilometrů od Moskvy zřídit opravdový koncentrák.“

Čtěte také

Koncentráky zavedli bolševici po převratu v roce 1917, následovali je nacisté. Navalnyj se tak ocitl v minulosti, ač neopustil rok 2021.

„Videokamery jsou všude, pozorováni jsou všichni a na sebemenší přestupek se sepisuje hlášení. Zdá se mi, že si nahoře někdo přečetl Orwella a řekl: ‚Ty jo, to je príma. Pojďme to udělat. Výchova prostřednictvím odlidštění.‘“

V noci se musí každou hodinu budit, protože ho natáčejí na video a hlásí do mikrofonu, že odsouzený Navalnyj označený jako náchylný k útěku je na místě. Soud poslal Navalného za mříže na 2,5 roku v kauze, kterou politik dávno předtím vyhrál u Evropského soudu pro lidská práva, ale pro ruský justiční stroj to nic neznamenalo.

Teď žádná naděje nezbyla

Minulou sobotu se v Moskvě sešli místní zastupitelé z celého Ruska, kteří nepatří ke kremelské nomenklatuře. Shromáždění však ukončila policie, která zatkla přes 150 účastníků, kteří jsou volenými zástupci občanů. Nejdříve jim řekli, že neměli roušky, což je podle fotografií a videí lež. Posléze byl zásah odůvodněn tím, že shromáždění měla pořádat organizace, kterou si státní moc nepřeje.

Čtěte také

Šéfredaktor rádia Echo Moskvy Alexej Venediktov to vysvětlil strachem Kremlu, že ze schůze mohla vzejít strana Michaila Chodorkovského, bývalého Putinova vězně, který se snaží o rozvoj občanské společnosti v Rusku z emigrace po desetiletém pobytu v lágrech.

Za třetí přijala Státní duma novelu zákona, podle níž se nebude smět provádět jakákoli osvětová činnost na ruském území bez státního souhlasu. Publicista Alexandr Něvzorov, který si nikdy nebere servítky, to okomentoval:

„Chcete-li povolení, musíte na komisi. Bude tam sedět tetka z domovní správy, pop a jedovatý tajný, který si bude svými prsty, které smrdí novičokem, hrát s malíčkem, který utrhl vašemu předchůdci, který se taky snažil dokázat, že jeho přednáška je neškodná.“

Alexandr Mitrofanov

Něvzorov také ve zkratce popsal současné Rusko: „Kremelští opravdu makají a po kapce vypařují oceán svobody, v němž jsme se kdysi znovu narodili, a už není žádný oceán, jen špinavá a ubohá kaluž… Všechno bylo moc krásné, moc široké, moc romantické. Měli jsme naděje. Teď žádná naděje nezbyla... Rozsudek smrti pro naše naděje podepsal sám Vladimir Gulagovič a ten rozsudek už byl vykonán.“

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio