Alexandr Mitrofanov: Rusko-český konflikt minulých dnů v zrcadle ruských médií

8. květen 2020

Co se psalo a říkalo v ruském mediálním prostoru o čerstvém rusko-českém konfliktu vyvolaném trestním řízením Kremlu proti pražským komunálním politikům a rozruchem kolem jejich státní ochrany?

O článcích, které obsahovaly urážky Čechů jako národa, kdy například redaktor Dmitrij Stěšin v listu Komsomolskaja pravda prosazoval myšlenku, že všichni jsou v této zemi fašisty, pomáhali Hitlerovi proti Rusům a teď by si přáli k tomu stejnému pomoct Američanům výrobou zbraní, jsem už informoval.

Čtěte také

Stejný autor v den, kdy v Praze-Řeporyjích odhalili pamětní desku vlasovcům, uvedl, že je možné, že Češi vybudují v Praze pomník hitlerovskému ministrovi Albertu Speerovi.

To ale byly výpady soukromých subjektů. Klíčovým se stal v této souvislosti komentář státní tiskové agentury RIA Novosti, ve kterém autorka Irina Alksnisová mimo jiné vyhrožovala pražským politikům únosem do Ruska, kde by byli postaveni před soud.

Česká vláda se nezmohla na ráznou odpověď. Ruská prorežimní média se okamžitě chopila reakce Prahy, která spočívala v nabídce k jednání s Moskvou. Zkombinovala tento přístup s prokremelskými výroky prezidenta Miloše Zemana.

Sebevědomý zástupce českého státu

Vznikly z toho titulky a televizní vstupy jako například „Skandál s Koněvovým pomníkem: Česko nabídlo Rusku družbu. Ministerstvo zahraničních věcí Česka zveřejnilo apel na normalizaci vztahů s Ruskem“; „Česko navrhlo Rusku zahájit jednání o normalizaci vztahů“; „Český prezident našel viníky demolice Koněvova pomníku. Stalo se to kvůli hlouposti komunálních politiků“.

Čtěte také

Kremelská média stavěla své útoky na tezi, že české tajné služby nepotvrdily, že do Prahy přijel Rus, který měl představovat ohrožení pro tři pražské politiky. Když z českého hlavního města dorazily opačné zprávy, TASS byl zplnomocněn prohlásit, že šéf BIS Michal Koudelka údajně nedokázal potvrdit informaci, že do Česka přijel příslušník ruských tajných služeb s diplomatickým krytím, který měl přivézt jed ricin pro otrávení českých politiků.

Naopak Koudelka potvrdil, uvedl TASS, že do Česka skutečně přijel Rus s diplomatickým krytím, který byl vyhodnocen jako bezpečnostní ohrožení pražských komunálních politiků. Jak se říká: včil mudruj.

Ve stejnou dobu ale zveřejnil portál gazeta.ru velký článek o Pražském povstání roku 1945, ve kterém se pojednávalo o roli vlasovců v osvobození Prahy. Na rozdíl od ruského mainstreamu nebyli vylíčeni jen jako opovrženíhodní zrádcové, autor se pokusil o objektivní pohled na jejich situaci a podíl na Pražském povstání.

Alexandr Mitrofanov

Nakonec přinesl portál RBK velký rozhovor s českým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem o stavu česko-ruských vztahů. Ministr paradoxně působil mnohem rozhodnějším dojmem než ve svých výstupech v Česku, kde si mimo jiné stěžoval, že ho kritizují za „protiruské postoje“. Rusům se představil jako sebevědomý zástupce českého státu a přesvědčený Evropan.

Autor je komentátor Práva

Spustit audio