Alexandr Mitrofanov: Ruská opozice se schází a radí, rozhoduje se však jinde

14. prosinec 2018

V minulých týdnech se uskutečnila tři shromáždění lidí, kteří se k ruské státní moci staví buď zcela odmítavě, či se zvýšenou kritičností, anebo poukazují na dílčí problémy země.

Pražskou konferenci Rusko místo Putina jsem navštívil. Fórum Svobodného Ruska ve Vilniusu a Celoruské občanské fórum v Moskvě bylo možné sledovat online, případně ze záznamu.

Alexandr Mitrofanov: Ruský obhájce lidských práv jde do vězení za odkaz na Facebooku

Lev Ponomarjov je 77letý obhájce lidských práv

Lev Ponomarjov je 77letý obhájce lidských práv. Býval blízkým spolupracovníkem Andreje Sacharova.

Pražskou akci zorganizoval Michail Chodorkovskij, z vilniuských pořadatelů je v Česku nejznámější Garri Kasparov, který už léta žije v emigraci jako nesmiřitelný odpůrce Putinova režimu. Moskevské účastníky znají spíše lidé, kteří se současným Ruskem odborně zabývají.

Formální parlamentní opozice, kterou tvoří komunisté, nacionalisté a cosi jako pokus o sociální demokraty, je ve skutečnosti smluvním partnerem Kremlu. Proto se jí říká systémová opozice, kdežto každá snaha o skutečnou kritiku je postavena mimo systém.

Když ovšem usilovala o oficiální registraci Navalného Strana pokroku, povolení k činnosti nedostala. Místo toho úřady dvakrát zaregistrovaly strany, které měly stejný název jako partaje, které vedl Alexej Navalnyj, nikoli ovšem ty jeho.

Jsme připraveni na maraton

Alexandr Mitrofanov: Chodorkovskij sní o silném Rusku bez cara

Michail Chodorkovskij, Forum 2000 v Praze

Minulý víkend hostila Praha konferenci Rusko místo Putina, kterou pořádal za účasti mnoha ruských odborníků a novinářů Michail Chodorkovskij.

Chodorkovského Otevřené Rusko se snaží připravovat lidi v zemi na dobu po Putinovi. V Praze převzala řada ruských novinářů ceny této organizace za mimořádné publicistické činy, včetně materiálů, které odhalily pravá jména a příslušnost k GRU tzv. Petrova a Boširova, tedy lidí, kterým se inkriminuje atentát na Skripalovy.

Kromě toho v Praze debatovali obyvatelé nejrůznějších částí Ruska, od Petrohradu až po Kamčatku.

Vilniuské fórum bylo v diskusích, kterých se účastnili většinou lidé žijící mimo Rusko kvůli emigraci, mnohem otevřenější a tvrdší vůči kremelskému režimu. Základním úkolem Fóra Svobodného Ruska je kromě pravidelných debat o stavu země příprava a prezentace seznamů pro Západ, který z nich čerpá v sankcích proti Kremlu. Začalo také zpracovávat celoruskou bázi jmen pro případnou budoucí lustraci.

Alexandr Mitrofanov: Rusové proti státní moci. Čerstvé případy

Alexej Navalnyj u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku

Před čtrnácti dny jsem v této rubrice popisoval případ nezávislého ruského časopisu The New Times, který dostal likvidační pokutu ve výši 22 250 000 rublů.

V Moskvě se rovněž rozebíraly problémy země, ale vzhledem k tomu, že se debat účastnili lidé žijící v Rusku, bylo by možné styl jejich diskusí charakterizovat slovy „mírný pokrok v mezích zákona“. Závěrečný dokument fóra končí těmito větami: „Krize potrvá dlouho. Ale my jsme připraveni na maraton. Naší odpovědností je zdolat jej.“  

Paradoxně kritičtější byl muž, který jako bývalý ministr financí a současný šéf ruského nejvyššího kontrolního úřadu vystoupil přibližně ve stejné době s vlastním prohlášením.

Alexej Kudrin řekl, že pokud se Rusko neoprostí od zdůrazňování zahraniční politiky a neobrátí se k řešení vnitřních problémů, může dopadnout jako někdejší Sovětský svaz. Ten, jak víme, zkolaboval pod tíhou neřešitelných vnitřních potíží.

Alexandr Mitrofanov

V dnešním Rusku i za jeho hranicemi se však zainteresovaní shodnou spíše na tom, že mají-li přijít změny, současná opozice se do jejich čela postaví jen stěží. Očekávají se totiž tradičně shora.

Autor je komentátorem deníku Právo

Spustit audio

Související