Alexandr Mitrofanov: Putin nehledě na pandemii připravuje upevnění své moci

15. květen 2020

Když projdete ruské sociální sítě, najdete mnoho nepříznivých výroků na adresu prezidenta Vladimira Putina.

Od přímo zoufalých videí lidí, kteří nevědí, z čeho mají živit své rodiny, když Putin nechal Rusy doma a zbavil je obvyklých zdrojů příjmů, přes sprosté urážky až k citovatelnému označení prezidenta jako „streamera z bunkru“.

Čtěte také

Tuto přezdívku si vysloužil kvůli tomu, že se už dlouho ukazuje Rusům na televizní obrazovce odněkud z neznámého místa. Výjimku tvořil 9. květen. Byl ovšem úplně sám, když nepočítáme ochranku a vojáky čestné stráže, kteří mu asistovali v položení věnce na hrob neznámého vojína u kremelské zdi. Pak před ním uvnitř Kremlu pochodoval prezidentský pluk.

Politoložka Lilija Ševcovová k tomu na Echu Moskvy napsala: „Osamělý muž v letech, který 9. května přijímá přehlídku stráží na prázdném kremelském náměstí, to je obrázek, který mohli vytvořit jen ti, kdo si naplánovali strmý pád Putinovy oblíbenosti.“

Politolog Valerij Solověj, který pravidelně vnáší do mediálního prostoru insiderské informace z Kremlu, na YouTube uvedl, že utajený sociologický průzkum, který si podle jeho slov objednala vládnoucí špička, měl ukázat, že nedůvěra k Putinovi dosáhla 75 % a mezi mladými 90 % dotázaných.

Car, který trestá špatné bojary

Čtěte také

Podle Solověje tyto výsledky postrčily Putina ke kroku, který předtím udělat nechtěl. V pondělí oznámil odstupňované zavedení dávek a jednorázových výplat pro rodiny s dětmi do 15 let, které mělo otupit rozladění chudých Rusů.

Ševcovová to formuluje takto: „Naše obrovská loď pokračuje v plavbě. Kapitán opustil svůj můstek. Posádka nepůsobí důvěryhodně. Není jasné, kam plujeme. Je ale jasné, že do nedávné poklidné minulosti se vrátit už nejde.“

Putin totiž okatě nic neřídí, vývoj ponechal na jednotlivých gubernátorech. Ve svém posledním výstupu jim pohrozil, že bude všechno sledovat, a komu bude příliš mnoho obyvatel umírat, bude potrestán.

Čtěte také

Prezident totiž v okamžiku, kdy Rusko zdaleka není na vrcholu epidemie, vyhlásil všeobecné uvolnění poměrů. Ale s tím, že konkrétní opatření zmírní nebo naopak zpřísní jednotliví gubernátoři. Sám Putin tvrdošíjně zůstává jednak poslem dobrých zpráv, i kdyby neměly reálný základ, jednak hodným carem, který trestá špatné bojary.

Portál Otevřená média zveřejnil informaci od kremelských zdrojů, že Putin ruší restrikce jen proto, aby mohl uskutečnit odložený plebiscit, který ho má nechat u moci do roku 2036. Toto hlasování bez obvyklých kontrolních prvků, které mají platit při volbách, by mělo proběhnout už v létě, krize nekrize.

Alexandr Mitrofanov

Někdejší premiér Michail Kasjanov k tomu na Echu Moskvy napsal: „Opustit svůj plán Putin nemůže ani za cenu životů spoluobčanů. Je přesvědčen, že jinak by ukázal slabost, ze které vyvodí závěry jeho okolí, Rusové a celý svět.“

Autor je komentátor Práva

Spustit audio