Alexandr Mitrofanov: Korupčník Medvěděv? Kreml to bagatelizuje

3. březen 2017

Alexej Navalnyj, ruský opozičník, chce kandidovat na prezidenta v roce 2018. Otevřeně říká, že hodlá zničit zkorumpovaný systém, který nastolil v zemi Vladimir Putin.

O Putinových ambicích zatím oficiálně není nic známo, ale před nedávnem jeho kancelář byť neveřejně, ale ve stejném okamžiku uvolnila pro řadu médií informaci, že kandidovat bude, leč naposledy.

Navalnyj proslul řadou investigativních šetření svého protikorupčního fondu. Včera vytáhl velký kalibr: v padesátiminutovém filmu usvědčuje z korupce premiéra Dmitrije Medvěděva. V běžné demokratické zemi by z toho byl obrovský skandál. V Rusku to vypadá jinak.

Medvěděvova mluvčí zareagovala takto: „Komentovat propagandistické výpady odsouzené a opoziční postavy, která prohlásila, že už vede jakousi volební kampaň a bojuje proti státní moci, nemá smysl.“ Další ve filmu zmíněný politik, šéf generální rady strany Jednotné Rusko Sergej Nevěrov se omezil na rétorickou otázku: „Je nutné probírat bludy kriminálníka?“

Navalnyj byl skutečně odsouzen podmíněně za údajnou zpronevěru. Evropský soud pro lidská práva však letos v únoru pokáral Rusko za porušení Navalného práv na spravedlivý proces a nařídil ruské vládě, aby mu vyplatila 56 000 eur jako odškodné a úhradu soudních nákladů.

Alexej Navalnyj, ruský opoziční politik

A tak tomu bude vždycky

Nejvyšší soud Ruské federace pak vrátil případ místnímu soudu, a ten opět odsoudil Navalného na pět let podmíněně, což znamená, že mu příští rok nedovolí kandidovat na prezidenta. Opozičník přesto zahájil kampaň.

To je linie stát versus Navalnyj. Věci jsou ale komplikovanější. Navalnyj by chtěl být kandidátem jednotné opozice, jenže v té panují animozity. Lídr strany Jabloko Grigorij Javlinskij, který neúspěšně kandidoval do Kremlu dvakrát, počínaje rokem 1996 a chce to zopakovat příští rok, sice vyzval Putina, aby na základě Navalného dokumentu rezignoval. Ale dodal kuriózní dovětek: prý když to Putin neudělá, bude Javlinskij považovat Navalného za prezidentova člověka.

Navalnyj nedostal jednotnou podporu ani v politicko-mediálních kruzích. Ruským fenoménem jsou anonymní insiderské kanály dobře chráněného komunikátoru Telegram, o jejichž pravých autorech nevědí snad ani v Kremlu. Přitom je zjevné, že jde o lidi s informacemi z vysokých mocenských míst.

Logo

Nejpopulárnější anonymní insider, který vystupuje pod nickem Nězygar (a je také podezírán z toho, že pracuje pro Kreml), ovšem zpochybňuje Navalného skutečnou vůli potírat korupci a naznačuje, že pouze plní jednotlivá zadání té či oné mocenské skupiny v Kremlu, která potřebuje zničit konkurenci. V tomto případě si prý u něj objednali odstřelení premiéra Medvěděva.

A co na to veřejnost? Trefně to popsal další populární autor Telegramu s nickem Stalingulag: „Dnes zpráva, že další vysoký státní úředník disponuje miliardami, nevyvolává v lidech s platem 20 tisíc rublů žádné emoce. Neštve je to, pouze říkají: tak jo, OK. To už není lhostejnost, to je smířlivost se situací. Státní moc vnutila lidem představu, že nejsou nic než nuly, a hlavně že tomu tak bude vždycky.“

Autor je komentátorem deníku Právo.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio